"Tantsimine on ju kogu inimkonnale üldomane nähtus. Seepärast on tantsukunst ka väga suures osas rahvusvaheline."

Rahvatantsu propageerija Sille Kapper-Tiisler
Kuumade ilmadega tuleks juua rohkesti vett Tallinnas saab kasutada ligi 40 avalikku veekraani (1)
18. august 2022

AS Tallinna Vesi on Tallinnas avanud linnaruumis avalikud veevõtukohad, kust saab kuni septembri lõpuni võtta tasuta puhast joogivett.

“Väga kuumade ilmadega on joogivee kättesaadavus eriti kriitilise tähtsusega ning tänavu suvel on linnaruumis 38 avalikku veekraani, kust saab võtta kontrollitud kvaliteediga puhast joogivett,” ütles abilinnapea Vladimir Svet. “Lisaks sellele, et värske kraanivesi on linnaruumis inimestele mugavalt kättesaadav, säästab see ka keskkonda, sest väheneb plastjäätmete hulk.”

“Siis kui janu on, siis kasutan. Ma käin pudeliga ringi, saab tühjaks keset linnas olekut, siis võtan juurde,” rääkis Martin, kes Viru tänava alguse avalikust kraanist vett pudelisse lasi.

“Ma elan Roomas ja meil on joogikraane palju. Ma tavaliselt joon vett nendest punktidest ja täidan oma pudeli ka. Roomas on neid palju, võibolla isegi liialt, aga siin olen neid vähe näinud, võiks rohkem olla,” lausus David.

Tallinnas on mitukümmend avalikku veevõtupunkti, millest palavusega leevendust võtta. Peamiselt asuvad veekraanid kesklinnas. Sealt saab puhast joogivett iga soovija ja nendes punktides, kus meie käisime, oli januseid inimesi küll.

“Minu jaoks on piisavalt nii linnas kui linnast väljas,” ütles Maksim, kes tõukerattal tulles joogipudeli täis

“Ma just täitsin oma joogipudeli seal. Nii et joogivee leidmisega siin probleemi ei ole,” kõneles Austraaliast pärit Michelle.

“Me tuleme Hispaaniast ja seal on palju joogikohti igas kohas. Siin ma nii palju pole näinud, aga paar-kolm oleme leidnud, seega tundub igati OK,” sõnas Felix.

Tallinna Vee kraanid teenindavad linlasi ja külalisi juuni algusest septembri lõpuni. Kesklinna avalikud joogikraanid asuvad Tornide väljaku haljasala Snelli tiigi poolses otsas, Russalka mälestussamba kõrval, Lootsi ja Reidi tee ristmikul, Maarjamäe memoriaali lähedal Pirita teel, Tiigiveski pargi koerte jalutusväljaku kõrval ja Järvevana tee ääres Filtri tee bussipeatuse lähedal. Samuti leiab joogiveekraani Viru tänava alguses, Harju ja Niguliste tänava nurgalt, Toompealt Taani kuninga aiast, Uuelt turult, Piiskopi aiast, Politseipargist ja Kadrioru pargist.

Järgmisel suvel on plaanis linnaruumi paigutada veel 15 avalikku joogiveekraani. See tähendab ka väiksemat saastamist, sest plastiktopse kasutatakse sellevõrra vähem.

AS Tallinna Vesi varahaldusdirektor Tarvi Thomberg märkis, et kui kasvõi pooled tallinlased eelistaksid suvel täita joogikraanist oma pooleliitrist kaasaskantavat veepudelit, siis saaks ühe päeva jooksul ära hoida ligi 225 tuhande plastpudeli tootmise, transpordi ja käitlemisega seotud ressursside kulu. ASi Tallinna Vesi andmetel joob praegu kraanivett ligi 90 protsenti lõpptarbijaist.

Tallinna avalikud kraanid on kantud veebikaardile ning kõik joogipunktid on märgistatud QR-koodiga, mida skaneerides näeb ka teisi kaardil asuvaid veevõtupunkte.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

veel soovitan kohtasid lisada ja muudki
17. aug. 2022 20:34
Vabaõhumuuseum, Ülemiste rdtj. bussipeatuses, Sütiste tee ääres -enne metsaparki sisenemist paaris kohas, Tõnismäel(kino Kosmose juures),. Kõikides meditsiiniasutustes peaks olema tasuta kraanivesi - mitte ärihaidel lasta pudeli eest 3* hinda võtta ja lisaks jääb neile veel ka enamus pandiraha(neil pole kohustust taarat tagasivõtta ja imekspandav - kus on Rohelised pläramokad?) ja seepärast visatakse prügisse või jäetakse lauale kohvikus.... , siseapteegis samuti