"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Birgit Sarrap: just usalduse ja ühtehoidmisega hoiame oma riigi tugevana (0)
19. august 2022
Mats Õun

“Me ei tohi unustada meie vabaduse tähtsust ka tänapäeval, mil Eesti iseseisvuse taastamisest on möödas juba aastakümneid. Iseseisvust tuleb väärtustada ja ka oma lastele selgitada, et tegelikult on meie praegune elu kestnud alles natuke aega,” ütles lauljanna Birgit Sarrap, kes astub koos Uku Suviste ja Tallinna politseiorkestriga üles 20. augustil Harjumäel vabaduse peol.

Vabaduse taastamise auks korraldab linn 20. augustil algusega kell 13 traditsioonilise tasuta kontserdi Harjumäel, 20. augusti väljakul.

Kontserdil üles astuv Sarrap tunnistas, et mida ärevamaks aeg läheb, seda rohkem mõtleb ka tema vabaduse peale. “On kahju, et toetus Ukrainale tundub natuke langenud olevat, sest inimesed on sõjaga harjunud ja nii kiiresti muutused ei toimu,” ütles ta. “Kui Ukraina sündmused olid veel väga värsked, oli meil endalgi hirm, mis nüüd saab: kas tõesti ja päriselt on see võimalik, et ajalugu kordub? Me kõik loodame, et see niimoodi ei lähe, aga teatud mõttes kuklas ikkagi midagi tiksub. Üritame perega võtta üks päev korraga ja nautida elu, elada täisväärtuslikult ja olla hetkes, sest kunagi ei tea, mis võib saada.”

Sarrap usub, et vanemad inimesed muretsevad vabaduse püsimise pärast veelgi rohkem. “Just need, kes endist aega mäletavad,” märkis ta. “Meil, noortel on võib-olla natuke lihtsam, sest me ei kujuta ette, mida vabaduse kaotus tähendab, aga eks kuklas ole vahetevahel ärev tunne küll.”

Oma rahvaga koos olemise aeg

Vabaduse meeles pidamine ja tähistamine on Sarrapi sõnul väga-väga tähtis. “Ka mu enda jaoks on 20. august ja 24. veebruar väga tähtsad kuupäevad ning mul on alati suur rõõm, kui ma saan nendel päevadel muusikat teha,” lausus ta. “Just nimelt eesti muusikat. Mis seal salata, isamaalisi laule on ikka alati kõige liigutavam laulda – see paneb südame kohe kiiremini tuksuma, kui neid lugusid esitada! Usun, et ka kuulates tekib alati väga hea tunne.”

Lauljanna kinnitas, et taasiseseisvuspäeva kontserdil kuuleb mitmekesist muusikat. “Klassikaliselt lauldakse ikka viit isamaalist laulu ja mõned neist tulevad ka meil tänavu esitusele. Aga lisaks teeme lihtsalt läbi aegade ilusat eesti muusikat. Uku näiteks esitab Jaak Joala repertuaarist lugusid ning ühiselt laulame üht Rein Rannapi laulu. Lisaks teeme natuke ka enda muusikat, mis võiks taasiseseisvumispäevaga väga kokku sobida. Mõistagi tuleb esitusele minu Eurovisioonil käinud lugu “Et uus saaks alguse” jt mulle endale armsad laulud. Seega kuuleb natukene isamaalist kava ja natuke lihtsalt ilusat eesti muusikat!”

Võtke lapsed kontserdile kaasa!

Sarrap on ennegi taasiseseisvumispäeval esinenud. “Seal on alati tore näha, et nii palju rahvast tuleb kokku,” märkis ta. “Tunda on, et inimesed väga hoolivad taasiseseisvumispäevast – see on koos olemise aeg.”

Sarrapi sõnul aitab meie vabadust säilitada rahva ühtehoidmine. “Seda just vaimsel ja emotsionaalsel tasandil,” rääkis ta. “Soovin, et kurjust oleks vähem, kaasa arvatud meie poliitikute vastu. Tahan südamele panna, et meil tasuks usaldada inimesi, keda me oleme oma eesotsa valinud, samuti otsuseid, mida nad teevad. Üldse võiksime üksteist rohkem usaldada. Kui ikka häda on käes, siis minu meelest eesti rahvas tegelikult hoiab kokku ja meil on palju liitlasi. Tahan süstida inimestesse positiivsust ja usku, et mitte pahatahtlik olemise, vaid just headuse ja usaldusega oleme tugevad!”

1991. aasta taasiseseisvumise sündmuste ajal oli 1988. aastal sündinud Birgit alles pisike tüdruk ja veel titekärus. “Aga Balti ketis sain ema käevangus osaleda,” tähendas ta. “Ma ise suurt midagi ei mäleta, aga vanemad on mulle muidugi tollest ajast rääkinud ja olen aru saanud, et see kõik oli väga eriline. Me ei tohi unustada meie vabaduse tähtsust ka tänapäeval, mil Eesti taasiseseisvumisest on juba aastakümneid möödas. Iseseisvust tuleb väärtustada ja ka oma lastele selgitada, et tegelikult on meie praegune elu kestnud alles natuke aega. Arvan, et on väga tähtis lastele meie vabaduseni jõudmise ajalugu edasi rääkida ja neid ka taasiseseisvumispäeva kontsertidele kaasa võtta.”


Kalevi staadionil kõlab “Vaba rahva laul”

Kesklinnas saab nautida ligi sadat koori, mõni päev varem aga kuulata Alika Milova tasuta kontserti.

Kalevi staadionil saab 20. augustil algusega kell 16 nautida kontserti “Vaba rahva laul”, kus ühendkoorina astuvad rahva ette ka kaks Soome eestlaste koori ja üks Rootsi eestlaste koor. Solistidena esinevad Marko Matvere, Ott Lepland ja Koit Toome. “Kõlavad ka mitmed rahvalikud laulud Boris Lehtlaane esituses,” ütles sündmuse eestvedaja Ülo Kannisto.

“Alika Milova ja Koit Toome laulvad duetti ning on ka nostalgilisi laule. Sellest tuleb vägev kontsert! Kõik laulud on sellised, mis mulle endale ka hirmsasti meeldivad ja mida taasiseseisvuspäeval on õige taas laulda.”

Näiteks kõlavad kolm laulu kultusfilmist “Viimne reliikvia”.

Laulja Alika Milova
Pilt: Scanpix

Peadirigent on Lauri Breede ja endiselt saadab lauljaid Urmas Lattikase bänd. Päevajuht on Veikko Täär.

Kokku esineb sündmusel Kannisto kinnitusel ligi sada koori. “Koorilavana peaks Kalevi staadion olema väga hea, seal on kahel pool 5000 kohaga tribüünid,” rääkis ta. “Bussijaama pool on lauljad ja teisel pool pealtvaatajad. Terve muru on publiku päralt. Lava on kõrge, nii et seal toimuvat peaks nägema kogu staadioni alalt, rääkimata tribüünist.”

Kontserdi pilet maksab eelmüügist ostes 12 eurot, kohapeal 15 eurot.

Tasuta kontserti võib kuulata aga juba 17. augustil kell 19 Tuvi pargis, kus esineb superstaarisaate võitja Alika Milova. 28. augustil kell 19 astub Inglirannas üles Vaiko Eplik .


Maarjamäel ootavad kohvikud ning Meriväljal esineb Toomas Anni

Pirital saab näha näidislahingut ning Mustamäel kuulata politseiorkestrit.

Mustamäe taasiseseisvumise päeva kontsert toimub Männi pargis paar päeva varem, 18. augustil kell 18. Esinevad Birgit Sarrap ja Ott Lepland koos Tallinna politseiorkestriga.

Pirital toimub 20. augustil kl 12-18 traditsiooniline perepäev teletorni õuel.

Väljas on militaarmasinad, lasketiirudes saab proovida tulistamist, kaitseliit annab näidislahingu.

Kohal on politsei- ja piirivalveamet, päästeamet, transpordiamet, Eesti Punane Rist, Lääne-Tallinna keskhaigla töötajad, FCI Levadia jalgpallurid ja avatud on Pirita linnaosa valitsuse välikontor. Perepäeva teletorni õuel lõpetab Stefani kontsert.

Muusik Toomas Anni
Pilt: Scanpix

Samuti on avatud Merivälja turg, kus meeleoluka kontserdi annab Toomas Anni ning esinevad rahvatantsijad.

20. augustil toimub ka Maarjamäe kohvikutepäev. Kõige parema ülevaate saab linnaosades toimuvast linnaosade ajalehtedest, kus on kõikide ürituste kohta üksikasjalik teave.

Põhja-Tallinn tähistab taasiseseisvumist ka 21. augustil kell 12 Kase pargis algava Kopli festi raames, kus kõlavad isamaalised laulud. Haabersti tänavu 20. augusti paiku üritusi ei korralda.


Pikk Hermann kutsub oivalist vaadet imetlema

Riigikogu kutsub Eesti taasiseseisvumispäeva puhul kõiki huvilisi Pika Hermanni torni.

Torn on külalistele avatud laupäeval, 20. augustil kella 11-17. Ladusamaks sissepääsuks jagatakse külastajatele kohapeal tasuta pääsmed, kuhu on märgitud torni pääsu kellaaeg. Pääsmeid on piiratud arv, sisse pääseb Kuberneri aiast.

Toompea lossi Valges saalis peab oma traditsioonilise piduliku koosoleku 20. Augusti Klubi, mis ühendab inimesi, kes kuulusid 1990. aastal valitud Eesti Vabariigi ülemnõukogusse ja hääletasid Eesti iseseisvuse taastamise poolt. Tervitussõnad ütleb riigikogu esimees Jüri Ratas. Enne seda aga asetatakse lilled 20. augusti mälestuskivi jalamile Toompea nõlval.


Lasnamäel sädelevad purskkaevud ja Nõmmel laulab Eeva Talsi

Lasnamäe ühendab taasiseseisvumispäeva tähistamise linnaosapäevade avapauguga. 20. augusti õhtul kell 20 korraldab linnaosa Pae järvel suurejoonelise laulvate purskkaevude etenduse.

Kaunist valgusmängu saab jälgida väga suurelt territooriumilt ka veel järgmisel päeval, 21. augustil samal ajal.

Selle aasta purskkaevude etendused on mõlemal päeval visuaalselt ja muusikaliselt erinevad.

20. augustil tähistab linnaosa Eesti taasiseseisvumispäeva, mistõttu on sel päeval muusikalises ja visuaalses pildis ainult kodumaine muusika.

21. augustil tulevad aga esitamisele üle maailma tuntud klassikalise ja popmuusika hitid ning suurteosed.

Nõmmel esineb 20. augustil kell 14 Nõmme Maja (Valdeku 13) hoovis ansambel Curly Strings oma sädeleva solisti ja viiulivirtuoosi Eeva Talsiga.

Muusik Eeva Talsi
Pilt: Scanpix

Kristiine tähistab taasiseseisvumispäeva aga 17. augustil algusega kell 18 Löwenruh’ pargis Nele-Liis Vaiksoo ja ansambli Horoskoop kontserdiga. Sissepääs on kõigile tasuta!

“Usk ja lootus olid need, mis iseseisva Eestini meid üheskoos tõid, ning seda on oluline koos tähistada ja ka muusikas väljendada,” lausus Kristiine linnaosa vanem Jaanus Riibe. “Iseseisvus kuulub kõigile, Võime olla tänulikud selle üle, kuidas iseseisvuspüüdlus on kandnud vilju, ning tähistada seda üheskoos.”

Linnaosavanem kutsub Kristiine inimesi üles jagama sotsiaalmeedias pilte sellest, kuidas keegi tähtpäeva tähistab.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.