"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Iga ühistu võiks luua kuumavarjekoha (0)
22. august 2022
Foto: Scanpix

Kuumalaine purustab Euroopa maades temperatuurirekordeid. Praeguste tendentside jätkudes muutuvad kuumalained üha sagedamaks, pikemaks ja maksimumtemperatuurid kõrgemaks. Tallinnas tekivad kuumasaared korterelamute piirkondadesse, kus on palju soojust akumuleerivat betoon- ja asfaltpinda.

See paneb küsima, kuidas aidata eakaid ja krooniliste haigustega inimesi. Euroopa maades kasutatakse juba ammu ühiskondlikke kuumavarjendeid ehk ühiskondlikke ja konditsioneeritud hooneid. Konditsioneeri kasutamine – isegi kui see on majapidamises olemas – neelab aga praegu ülikallist elektrit, kuid jääb muidugi võimalus duši all käia ja pärast tavalise lauaventilaatori ees seista.

Teisalt saaksid ühistud endi majades elavaid nõrgema tervisega inimesi ise aidata, tehes korda keldrid, kus saaks kõige kuumamatel tundidel viibida. Kindlasti on keldrites temperatuurid madalamad kui korterites. Keldrid võiksid olla kasutatavad väga laias mõttes varjekohtadena – nii sõjaohu korral kui ka praeguste kuumalainete puhul. Diivanid, kušetid, joogivee võtmise võimalus, internet ja ehk kusagile mõni televiisor – kõik see ei läheks suurt midagi maksma.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.