"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Tõuksianarhia on tarvis lõpetada (0)
22. august 2022
Ühe kergliikuriga tohib sõita üks inimene korraga. Paraku seda reeglit alati ei järgita. Foto: Scanpix

Tõuksianarhias korda kehtestada üritavale aktivistile Mari-Liis Jänesele kuulub väljendi “Boldi-kael” autorlus. Sel suvel tunnevad jalakäijad tänavatel end eriti ohustatuna, kogu aeg peab käies selja taha kiikama, et jõuaks järjekordsel rallimehel või -naisel eest ära hüpata.

Eriti halvasti tunnevad end väikelastega jalutajad, kelle ainsateks turvapaikadeks jäävad mererannad ja pargi- või metsaalused. Kiirabi kinnitab samuti tõuksiõnnetuste järsku kasvu. Kõnniteedel ja kergliiklusteedel võib sageli kohata sinna jäetud tõukse – hea, kui püstises asendis. Samas on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist teatatud, et tõukse ei tohiks parkida kergliiklusteedele.

Lubatud on kõnnitee äärde, kui jalakäijale jääb 1,5 m laiune riba. Sel taustal jääb küsimus, miks ikkagi tõuksidel lõppkiirust märksa väiksemaks ei seadistata – piisab, kui nad liiguksid jalakäijast ehk veidi kiiremini. Miks ei looda inimrohketesse piirkondadesse, näiteks turgude ja jaamade-peatuste ümbrusesse tõuksivabasid piirkondi, mille äärealadel parkimisvõimalused? Ja miks reeglite rikkujaid ei trahvita, ehkki meie digiriigis peaks ju järelevalve ja kasutajate andmete töötlemine lihtne olema?

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.