"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
video Tallinna Kunstikool läheb remonti (0)
25. august 2022

Sellest sügisest läheb Tallinna Kunstikool remonti. Selleks on ka põhjust – koolil puudub korralik kanalisatsioon ja veevärk, rääkimata ventilatsioonist. Kooli direktor Märt Sults võib jäädagi kõnelema sellest, mida muinsuskaitse all olevas majas on valesti tehtud.

“See maja on puhas Potjomkin – visuaalselt vaadeldav, aga füüsiliselt ja praktiliselt kasutamiskõlbmatu maja. Hakkame kasvõi siit pihta – mis see on? Papp. Muinsuskaitsealune maja. Vaata üles, kas kuskil ventilatsiooniauke on? Ei ole. Järelikult me hakkame sellest pihta, et me võtame selle maja paljaks, paneme talle korraliku soojustuse, korraliku ventilatsiooni, paneme majale püksid jalga ehk hüdroisolatsiooni. Teeme talle kanalisatsiooni, mida tal praegu ei ole. Vesi tuleb siia sisse, aga kui sa teda näpuga katsud, siis ta on külm vesi, tähendab ta ei ole veevärgiga ühendatud – igas klassis on boiler, et sooja vett oleks,” jutustas Tallinna Kunstikooli direktor Märt Sults.

Ülemise korruse saal seisab ausõna peal – nurgatalad on üsna läbi mädanenud. Põhimõtteliselt võetakse maja lahti ja ehitatakse pea uuesti üles. Parandamist, õigemini uuendamist ootavad nii trepid kui seinad, aga ka valgustus.

“Võtame need valgustid. Valgustid on kõik erinevate lainepikkustega ja erineva valgussoojusega, see tähendab, et kunstikoolis, ma ei kujuta ette, et sihukesi asju üldse saab panna ja kui meenutada seda, et kunagi selle kunstikooli juht oli fotograaf, siin ei saa pilte teha, kui sa siin väga kõrge resolutsiooniga pilte teed, tekivad difraktsioonirõngad,” selgitas Sults, “Siin peal on keegi kunagi ära restaureerinud. Paekivi peale on pannud desintegraatori mingisuguse plaadi. Ja kui sa neid plaate vaatad, siis selle panija pidi olema kas kõõrdsilmne või täiesti purjus,”

Viimaseid päevi on koolimajas veel tegemist, et kõik vajalik välja saaks, siis antakse see ehitajatele üle.

“Kõik lapsed, kõik õpetajad on juba tegutsemas Endla 22 asenduspinnal ja kohe-kohe siis algab maja täisrenoveerimine, mis siis peaks lõppema järgmise aasta sügiseks,” ütles Tallinna abilinnapea Vadim Belobrovtsev.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.