"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
FOTOD Tallinnast startis taas elektriautode maraton, sel aastal külastati Tartut ja Pärnut (1)
28. august 2022
Mats Õun

28. augustil kell 9:00 startis 15 meeskonda Rahvusooper Estonia eest üle-eestilisele elektriautode suursõidule marsruudil Tallinn–Pärnu–Tartu–Tallinn.

Vaata galeriid (34)

Keskkonnasäästliku mõtteviisi ja innovatsiooni propageerimise kõrval mälestatakse tänavuse üritusega kahekordset olümpiapronksi ja Electric Marathon Tallinn – Monte Carlo elektriautode ralli endist peakorraldajat ja endist Monaco Vürstiriigi aukonsulit Jüri Tamme.

Tallinna, kui järgmise aasta Euroopa rohelise pealinna jaoks on linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul oluline toetada elektriautode võidusõitu, sest see propageerib keskkonnasõbralikke liikumisviise. „Tallinnast algava võistlusega oleme terve Eestiga eeskujuks teistele riikidele, et ka elektriautodega saab võidusõitu korraldada. Just nii nagu võistluse algataja Jüri Tamm oli paljudele eeskujuks ja esindas Eesti riiki,“ ütles Kõlvart.

Tänavu stardivad üle-eestilisele maratonile elektriautoks ümberehitatud Pobeda, kahekordne Tallinn – Monte Carlo ralli võitja Toomas Arike Teslal, Volvo C40 (Info-Auto), Kia EV6 (Viking Motors), Audi e-tron GT (Reval Auto Esindused), Mercedes EQS (Veho), Škoda Enyaq Coupe iV RS (Auto 100), Volkswagen ID.5 (Moller Auto), Hyundai IONIQ5 ja Cupra Born (Topauto), Seres 3 (Nordauto), Hyundai IONIQ5 (Alexela meeskond), Peugeot 2008 Electric (Auto Forte), Renault Megane E-Tech ja Polestar (City Motors).

„Jüri Tamm oli tõeline visionäär ja meie ajast ees. Ta soovis näidata, et ka elektriautoga saab Euroopa läbi sõita ja populariseerida elektriautosid. Võistlusega tõstame esile keskkonnasäästlikku innovatsiooni sõidukite arenduses. Ühtlasi saavad võistlusega demonstreerida tootjad oma uuemaid elektrisõidukeid ja panna neid konkurentide vastu proovile,“ märkis ürituse peakorraldaja Marko Välja.

Tallinn – Monte Carlo ralli on ajalooline võistlus, mis sai alguse 1930. aastal ja lõppes 1939. aastal seoses Teise maailmasõjaga. Võistluse taaselustasid 2011. aastal Monaco aukonsul Jüri Tamm ja Monaco vürst Albert II kaasaegses võtmes, kus elektrisõidukid võistlevad pikamaa distantsidel järgides liikluseeskirju. Esimene moodsate elektrisõidukite võidusõit Tallinnast Monte Carlosse toimus 2011. aasta juunis, kus võidusõidu stardi andsid H.S.H. Monaco vürst Albert II ja toonane Tallinna linnapea Edgar Savisaar. Elektriautod alustasid  võidusõitu traditsiooniliselt Rahvusooper Estonia eest.

Elektriautode maraton on ainulaadne spordivõistlus Euroopa avalikel teedel, kus võistlustel osalevad meeskonnad peavad järgima liikluseeskirju ning sõitma välja täpselt sama aja kohtuniku autoga. Kui tavaliselt võisteldakse autorallidel kiiruse, siis elektriautode rallil täpsuse peale. Null-auto sõidab võimalikult kiiresti, kuid liikluseeskirju järgides aja ette. Seda aega võistlejatele teada ei anta. Meeskond, kes sõidab null-auto ajale lähima aja, võidab võistluse. Ekipaaž, kes jõuab kohale varem, saab topelt miinuseid, sest tõenäoliselt ületas ta kiirust. Kes tuleb hiljem, saab ka miinuseid.

Elektriautode maratoni tänavused toetajad ja partnerid on Tallinna linn, Prince Albert II of Monaco Foundation, Eleport, Rahvusooper Estonia, Nissan Nordic Europe, Avex, Tiki Treiler, Radisson Blue Hotel, Scult ja Alexela.

Eeldatav ajakava 28.08.2022

9:00 start Tallinn, Rahvusooper Estonia (8:40 stardib 0-auto). Stardi annab abilinnapea Vadim Belobrovtsev

11:00 finiš Pärnus, Iseseisvuse väljak

13:00 start Pärnust, Iseseisvuse väljak

15:30 finiš Tartus, Raekoja plats

17:30 start Tartust, Raekoja plats

20:00 finiš Tallinnas, Raekoja plats

21:00 lõputseremoonia Tallinnas Raekoja platsil. Meeskondi autasustab Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart.

* Stardi ajad võivad veel muutuda

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

on ikka eesti keel
28. aug. 2022 11:34
...stardis ... Õige -startis. suursõit-ralli-maraton - mis oleks õige nimi plunijate poolt ? Kui tuuakse nt.hr.Tamm- on tegemist maratoniga. toetajad ja partnerid? - kes siis ? Ilmselt ikka toetajad- olenemata, kas korraldavat osa või auto seadmist Autasustatakse kõiki? (ka neid , kes ei läbi?) meeskond? - kõigil erinev suurus? Ilmselt normaalne väljend- stardib 15 sõidukit