"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Erikomisjoni fookuses on pikaajaline üldhoolekanne, mis on paljude jaoks praegu liiga kulukas (1)
29. august 2022

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon peab esmaspäeval erakorralise istungi, et saada ülevaade, kuidas on kavas edasi liikuda pikaajalise üldhoolekande reformiga.

Erikomisjoni esimees Tõnis Mölder viitas, et koalitsioonilepingu järgi on valitsusel plaanis välja töötada pikaajalise üldhoolekande reformi kava. „Pikaajaline hooldusteenus ja üldhoolduse reformi oodatakse pikisilmi, nii et selle reformiga edasi liikumine on kahtlemata väga oluline. Hooldekodude kättesaadavaks muutmine eeldab märkimisväärset lisaraha – soovime saada ülevaate, kuidas on kavas reformiga edasi liikuda ja kui palju lisaraha on selleks kavas eraldada,“ sõnas Mölder.

„Pikaajalise üldhoolekande reformiga edasi minnes tuleb arvestada, et kui hooldekodud muutuvad rahaliselt kättesaadavaks, siis kasvab ka huvi nende vastu. Kuivõrd hooldekodukoht on eluliselt vajalik teenus, siis peaks neid jaguma kõigile soovijaile. See eeldab hooldekodukohtade juurde rajamist ehk nii uusi hooneid kui ka hooldajaid. Tahame saada kindluse, et probleemile lähenetakse komplekselt,“ lausus esimees.

Erikomisjoni istungile on kutsutud tervise- ja tööminister Peep Peterson, sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo, Eesti Haigekassa juhatuse liige Maivi Parv, Eesti Linnade ja Valdade Liidu asedirektor Jan Trei, Tartu abilinnapea Mihkel Lees, Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti juhataja Raimo Saadi, Südamekodude juhatuse liige Meelis Mälberg, Viru Haigla juhatuse liige Merike Merirand, Eesti Pensionäride Ühenduse Liidu juhatuse esimees Andres Ergma, riigikontrolli auditiosakonna peakontrolör Ines Metsalu-Nurminen, riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Helmen Kütt ning rahandusministeeriumi ja Pärnu linnavalitsuse esindajad.

Erikomisjoni avalik videoistung algab kell 11 ja seda saab jälgida veebiülekandes.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Tõdemus
29. aug. 2022 10:00
Hea, kui riik suudaks luua vähemalt võimaluse kui saabub teadmine, et enam pikalt ei jõua igapäevaeluga iseseisvalt hakka saada, ka siit ilmast inimväärikust alandavate vintsutusteta väärikalt lahkuda. hetkeolukord on igatahes vähemkindlustatud elatanud või parandamatult haigete inimeste jaoks masendavalt kurb, vaata seda siis millise nurga alt tahes.