"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Iraani taustaga teadlane õpetab linnastumist ohjama (0)
29. august 2022
Foto: Pixabay

Iraanist pärit teadlane Najmeh Mozaffaree Pour kaitses Tartu ülikoolis äsja doktoritöö inimeste kolimisest linnadesse ja linnade laienemisest. Nagu vahendas teadusportaal Novaator, jõudis ta muuhulgas järeldusele, et Tallinna ümbritsev täisehitatud “vöö” laieneb jätkuvalt.

Konkreetsemalt näitas analüüs, et 2030. aastaks laienevad olemasolevad asustusalad ligikaudu veel 12 km2 võrra. Võrreldes varasemate perioodidega tähendab see siiski, et uute asumite rajamise tempo mõnevõrra aeglustub. Taolisi andmeid on kindlasti tarvis, et kavandada Tallinna ja valdade koostööd ühistranspordi osas jne.

Pouri tööst nähtub ühtlasi, et ei tohiks lasta juba ajalooliselt välja kujunenud linnapiirkondadel tähelepanu alt välja langeda, et hoida inimesi sealt ära kolimast. Tuleb vanemaid paneellinnaosi tähtsustada, püüda sinna rohkem ettevõtlust ja elu tuua, et vältida suurte satelliitasulate laienemist, mis lõpuks kõiki ja kõike ära kurnavad. Kuigi ta otse sellist näidet ei toonud, kannatab mõningase hüljatuse all praegu kasvõi Vanalinn.

Mida rohkem tekib satelliitasulaid, seda enam kannatab looduslik mitmekesisus. Teisisõnu, linna nn vanade rajoonide elanikel tuleb järjest pikemaid vahemaid läbida, et loodusesse pääseda – rääkimata üldisest keskkonna kurnamisest. See kõik ei puuduta muidugi ainult Tallinna.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.