"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Loogem lisaks universaal-elektrile universaalhalud (0)
29. august 2022
Foto: Scanpix

Kuna Riigimetsa Majandamise Keskuses hakkab peatselt pühkima uus luud ehk välisluureameti direktori kohalt lahkuv Mikk Marran, võiks riigimetsanduses ühtlasi astuda elanikkonna elujärge kergendavaid samme. Soome meedia teatel ägavad sealsed küttepuu müüjad tellimuste laama all, sest kõik ostavad talveks varusid. Mõni firma müüs juulis kümme korda rohkem kui tavaliselt. Seesama on täheldatav Eestis.

Seega võiks RMK luua maakondadesse küttepuidu müügiplatsid, kus igaüks saaks vastavalt soovile ja rahakotile küttematerjali valimas käia. Küttepuud müüb riiklik metsaettevõte juba tänagi, aga platsilt ja oma transpordiga saaks soodsamalt. Kindlasti ei meeldiks see erametsaomanikele, aga samamoodi on riik juba sekkunud ka elektrihindadesse, luues universaalelektri teenust.

Nüüd võiks sama teha küttepuuga. Soomes on alustatud ühtlasi kampaaniaga “kraadid vähemaks”, mis tutvustab jaheduses elamise ja jääaugus kümblemise võlusid. Nii Soomes kui Eestis valitsev küttepuupaanika kuulub üldiselt nähtuse alla hirmu suured silmad. Inimesed ise ajavad oma irratsionaalse käitumisega hinnad üles, ostes rohkem kui talveks vaja.

Üks Eesti halukoormaga veoautojuht kirjeldas stseeni, kus maanteel keegi talle kõrvale sõitis ja märkide keeles püüdis seletada, et maksab heldelt kui juht trajektoorilt kõrvale kalduks ja koorma hoopis talle tooks. Õnneks veel ei ähvardatud, aga silme ette kerkivad stseenid Metsiku Lääne filmide postivaguniröövidest. Kui RMK odavamat küttepuud turule viiks ja kinnitaks, et need talvel platsidelt otsa ei saa, jahutaks see (h)indu ning tooks rahvale meelerahu.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.