"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
Narva maantee enne ja nüüd (0)
29. august 2022
Foto: Tallinna Linnamuuseum

Narva maantee on Tallinna üks peamagistraaltänavaid. Saksa okupatsiooni ajal kandis osa tänavast nime Adolf Hitler Straße (Adolf Hitleri tänav), kuid sel pikal ja värvika minevikuga tänaval on rääkida palju muidki lugusid, nii rõõmsamaid kui hoiatavaid.

Arhiivifoto Tallinna Linnamuuseumi kogust: Hans Mirka (1960), TLM Fn 6577:42. Ülepildistus: Kaisa Potisepp (2019).

Ajalooline Narva suunas Tallinnast väljuv tee algas Viru väravate ja Vene turu juurest ning suundus idasuunas. Juba 1930. aastal asus Vene turu põhjapoolsel küljel liiniautobusside lõpp-peatus.

Muide, Tallinna Linnamuuseum korraldab sedasama trammiteed pidi giidiga trammituure “Kodulinna ajalugu läbi trammiakna”. Ajaloolasest giidi saadetud trammisõit toimub liinil Kopli–Kadriorg. Kogunetakse Telliskivi trammipeatuses, eestikeelsele ekskursioonile kl 16 ja venekeelsele pool tundi hiljem. Et kõik hästi kuulda oleks, jagatakse ekskurtsantidele raadiosaatjatega kõrvaklapikomplektid. Sõidu ajal jutustab giid värvikaid lugusid pealinna minevikust, ikka seotuna sellega, mis trammi aknast paistmas. Sõit kestab umbes kolmveerand tundi, ekskursioon lõpeb selle alguspunktis.

Järgmised giidiga sõidud toimuvad 28. augustil ning 10. ja 24. septembril (https://fienta.com/s/tallinna-linnamuuseumi-trammituurid)

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.