"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Tallinnas kogunevad mereteadlased ja -eksperdid, et rääkida Läänemerest (0)
30. august 2022
Läänemeri. Foto: Scanpix

Tallinnas kogunevad teisipäeval mereteadlased ja -eksperdid, et vahetada viimaseid Läänemere uudiseid ning visioneerida selle tuleviku üle, vahendab BNS.

Konverents võtab sihikule mereteaduse muutmise laiatarbekaubaks. Kuidas kasutatakse mereteaduse tulemusi meie igapäevaelu mõjutavates tegevustes?

TalTechi meresüsteemide instituudi 20. juubelile pühendatud konverentsi juhi dr. Rivo Uiboupini sõnul toimuvad Läänemere regioonis ja Eestis muutused, mis on seotud rohepöörde, digitaliseerimise, kliimamuutustega kohanemise, energiajulgeoleku ja sinimajandusega.

Ta lisas: “See globaalne probleemide rägastik paneb nutikalt arendama Eesti merendust, et nii tagada merekeskkonna jätkusuutlikkus. Peame  leidma nutikad lahendused, mis sobiks merekeskkonna hea seisundi eest seisjatele, sadamatele ja laevandusettevõtetele, tuuleparkide arendajatele, kalakasvatustele ja teistele huvigruppidele.”

TalTechi rektori Tiit Landi sõnutsi on selge, et praegu peame visioneerima merest strateegiliselt, väljakutsete keerukusele vääriliselt, seega nutikalt, energeetika ning jätkusuutlikkuse probleeme arvestades. TalTechil on olemas võimekused, et vastata suurtele riiklikele ja globaalsetele kestliku arengu ja energiajulgeoleku väljakutsetele ning tagada seeläbi Eestis nutikas merendussektor ja jätkusuutliku merekeskkond.

Vanemteadur Rivo Uiboupini sõnul on Läänemere tulevikust rääkides kõige olulisem läbimurdeliste teadustulemuste rakendamine ettevõtete probleemide lahendamisel ja riigi teenuste arendamisel: “Meresüsteemide instituut on siin olnud väärikaks partneriks ettevõtetele ja riigiasutustele. Meie teadustulemusi – nagu näiteks riikliku keskkonnaseire läbiviimine, operatiivsed prognoositeenused ja merekeskkonna uuringud – kasutatakse tuuleparkide ja LNG terminali rajamisel, mereala ruumilisel planeerimisel  ning riikliku merekeskkonna kaitse poliitika kujundamisel.”

Meresüsteemide instituudi juubelikonverents on laiemale publikule hea võimalus saada ülevaade mereuuringute minevikust, praegu pooleliolevatest töödest ning tulevikust. Näiteks TalTechi professor ja Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere räägib ranniku-uuringutest, Eesti Mereakadeemia professor Ulla Pirita Tapaninen annab ülevaate koroonapiirangute leevenemise mõjust parvlaevaliikluse taastumisele.

Kaupo Läänerand Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumist peab ettekande nutikast merendussektorist ning Taimar Ala Keskkonnaagentuurist räägib merekeskkonna seirest ning suurandmetel põhinevatest operatiivsetest prognoositeenustest. TalTechi uue põlvkonna teadlane Sirje Sildever räägib põletavatest teemadest mereökoloogias – näiteks keskkonna DNA metoodika rakendamisest ning mereprügi ja ohtlike ainete mõjust Läänemerele.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.