"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
FOTOD Laupäeval olid linlased oodatud tutvuma loodava Putukaväila lineaarpargiga ning seal valminud installatsioonidega (0)
04. september 2022
Mats Õun

Tutvustati pargi Merimetsa osa värskelt valminud ideelahendust, toimuvad elurikkuse ja antropoloogia tuurid, „Kohasumina“ installatsioonide avamine ning aiandusteraapia vestlusring kogukonnaaias.

Vaata galeriid (41)

Kevadel toimunud installatsioonivõistlusega „Kohasumin“ otsis Tallinn Putukaväila lõigule Paldiski maanteest Hiiuni kunstiprojekte, et muuta Putukaväila üksluisemad osad vaheldusrikkamaks ning edasi kanda Putukaväila üldist ideed elurikkusest, keskkonnahoiust ja kogukonna kaasatusest. Võidutööd installatsioonid „Põhukabel“, „Roo“ ja „Akadeemia tee liikidevaheline ristmik“ on nüüd valmis ja asuvad Haabersti, Mustamäe ja Nõmme linnaosades.

Laupäevastel üritustel on võimalik vaadata Putukaväila nii antropoloogide kui ka entomoloogide silmade läbi, tutvuda vast valminud installatsioonidega ning Merimetsa lõigu ideelahendusega.

Putukaväilast  kujuneb liigirikas niiduilmeline looduskeskkond, linnaosade vaheline rohekoridor  ja liikumisruum inimestele, mis läbib kuus linnaosa. Putukaväil kulgeb piki endist raudteetammi ja kõrgepingeliinide koridori. Eesmärgiks on luua Putukaväilast elurikas ülelinnaline lineaarpark, uusi rohelisi liikumisvõimalusi ning kogukonnale mitmekesiseid tegevusvõimalusi pakkuv avalik ruum.

Putukaväila nimetus viitab juba praegu toimivale liikumiskoridorile, mida tolmeldajad (liblikad, kimalased ja erakmesilased) ja teisedki loomarühmad kasutavad, et suunduda ühelt rohealalt teisele. Putukaväila esimesena realiseeritav etapp paikneb garaažide vahelisel alal Põhja-Tallinnas, mida piiritlevad Ehte, Sõle ja Puhangu tänav ning Kolde puiestee. Kogupikkuses kulgeb Putukaväil Telliskivi loomelinnakust läbi Kopli kaubajaama, Põhja-Tallinna garaažide vahelise ala ja Merimetsa piki Kristiine, Mustamäe, Haabersti ja Nõmme linnaosa vahelist piiri Hiiu asumini.

Putukaväil on osa  B.Green välisprojektist, mida rahastatakse Kesk-Läänemere programmist, mis toetab piiriülest koostööd, säästvat linnaliikuvust ja sidusaid kogukondi. Putukaväil on üks Tallinn – Euroopa roheline pealinn 2023 lipuprojektidest.

Kohasumina installatsioonide kohta saab lähemalt lugeda siit: https://www.tallinn.ee/et/rohelinepealinn/uudis/algas-linnakunstikonkursi-kohasumin-installatsioonide-ehitus

Täpsema info laupäeval toimuvate ürituste ja Putukaväila pargi kohta leiab siit: https://www.putukavail.ee/

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.