"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Kinnisvara hinnatõus lõppes juba kevadel (0)
05. september 2022
Foto: Scanpix / foto on illustratiivne

Kinnisvaraanalüütikud ennustavad, et kuna inflatsioon on enneolematu ja inimeste kindlustunne väheneb, hakkavad kinnisvara hinnad eriti Tallinnas langema. Tõusuruumi on ehk veel pealinna ümbritsevates valdades, sest seal on hinnatase olnud kogu aeg madalam. Kinnisvara kallinemisest ei saa siiski juba kevadest saadik rääkida, pigem odavnemisest.

Inflatsioon on olnud suvel 20% ringis, augustis koguni 25%. Viimase aja kinnisvara hinnatõusust võib rääkida samas suurusjärgus. Seega võib öelda, et näiteks korteri ruutmeetri hind Tallinnas oli tänavu juulis ja mullu juulis sisuliselt ühel ja samal tasemel, sest raha on odavnenud. Inimeste sissetulekud pole kaugeltki suurenenud inflatsiooniga samas tempos. Kes on inflatsiooni kartuses oma säästud kinnisvarasse paigutanud, on seda juba teinud.

Praegu hoiab turul hindu veel vaid defitsiit, sest ehitamine on samamoodi üha keerulisem ja kallim. Rootsis algas kinnisvara hinna langus aga juba kevadel, küündides 10%-ni. Sealse meedia teatel võis taolist langust näha viimati 2008. a ehk eelmise majanduskriisi paiku, kuid taolist krahhi nagu toona praegu ei ennustata.

Samamoodi kui eurotsoon, on Rootsi oma krooniga inflatsioonihädas. Ühesõnaga – kes soovib osta, peaks nüüd veel ootama, sest ilmselgelt seisavad Eestis ees koondamised ja majanduse üldine jahtumine toob hindu üha allapoole.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.