"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
video Sel sügisel on riskirühmadele gripivaktsiin tasuta (0)
06. september 2022

Alates oktoobri keskpaigast on tasuta gripivaktsiin kättesaadav üld- ja erihoolekande teenusel olevatele inimestele, kõigile üle 60-aastastele, rasedatele, kuni 7 aastastele lastele ning gripi riskirühma kuuluvatele alaealistele.

Terviseameti gripikeskuse peaspetsialist Olga Sadikova sõnul on kõige suurem risk haigestuda kuni 7 aastastel lastel, kroonilisi haigusi põdevatel inimestel ja vanemaealistel inimestel.

Möödunud gripihooajal, 2021 kuni 2022 oktoober-mai, haigestus grippi 15 272 inimest. Haiglaravi vajas 385 inimest. Gripitüsistustega suri 10 inimest. Gripi raviks kulus ligi 1,6 miljonit eurot.

Samuti saavad riskirühma kuuluvad inimesed, ent tasuta vaktsineerida mitmetes apteekides üle Eesti.

Arsti juurest tulnud Elbe sõnul sai ta igasugused saatekirjad suure surmaga. „Ma käin üks kord aastas, aga vahel tuleb ikka ette võtta,“ ütles ta. „Kas nende jaoks on vaja saatekirja või mitte, vot seda peaks küsima. Ma praegu käisin õe juures, eks kui verd tulen andma, küsin uuesti.“

Perearst dr Karmen Jolleri sõnul reageerib immuunsüsteem igasugustele sissetungijatele kahel moel. „Üks on selline üldine reaktsioon, mida me talume kui palavikku, lihasevalu ja sellist üldist halba enesetunnet,“ rääkis ta. „Teine reaktsioon on siis see, mida me väga ootame, kus tekivad antikehad. Ja see üldine reaktsioon on kõikide haiguste puhul üks. See tähendab seda, et kui me teeme korraga gripi ja COVID-i vaktsiini, siis üldine reaktsioon tuleb ühe korra, mitte ei tule teist korda veel, nagu siis kui me teeme kaks korda.“

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.