"Tantsimine on ju kogu inimkonnale üldomane nähtus. Seepärast on tantsukunst ka väga suures osas rahvusvaheline."

Rahvatantsu propageerija Sille Kapper-Tiisler
Nestor: inflatsiooni prognoosimine on muutunud võimatuks (0)
07. september 2022
Mihkel Nestor Foto Scanpix

SEB majandusanalüütiku Mihkel Nestori sõnul on Eesti tarbijahindade kasv laiapõhjaline, mistõttu on inflatsiooni prognoosimine muutunud suhteliselt võimatuks.

Statistikaameti andmetel tõusis tarbijahinnaindeks augustis võrreldes juuliga 2,3 protsenti ning võrreldes eelmise aasta augustiga 24,8 protsenti. Mulluse augustiga võrreldes olid kaubad 18,3 protsenti ja teenused 37,6 protsenti kallimad.

“Eesti tarbijahindade kasv on laiapõhjaline, ent ülikõrge inflatsiooni peamine põhjus on endiselt elektrihind, mis omakorda sõltub maagaasi hinnatasemest. Nii elektri- kui maagasi tulevikutehingute hinnad on hetkel väga volatiilsed,” kommenteeris analüütik BNS-ile.

Nestori sõnul aitavad inflatsiooni vastu osaliselt võidelda valitsuse kavandatavad meetmed, ent nende mõju jääb piiratuks. “Peamine stsenaarium on täna see, et väga kõrged ja väga volatiilsed energiahinnad jäävad iseloomustama ka järgmist aastat, ent kõrge võrdlusbaasi tõttu kahekohaline inflatsiooninäit loodetavasti taandub,” lausus Nestor.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.