"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Hinnatõus võib jätta inimesed koduta Inimesed on varsti valiku ees: Kas saata laps trenni või maksta ära elektriarve? (1)
08. september 2022
Foto Ilja Matusihis

Aasta algusest on korterite üürihinnad Tallinnas tõusnud 14 protsendi võrra. Mustamäe linnaosa valitsuse sotsiaaltöö talituse juhataja Kristel Vaino sõnas, et rohkem tuleb toetada väiksema sissetulekuga lastega perede huvitegevust. „Selliseid asju, mis on inimeste jaoks muutunud luksuseks,“ rääkis ta. „Kui pead valima, kas maksta ära elektriarve või saata laps trenni, siis ilmselgelt tuleb elektri eest ennem hoolt kanda.“

Võlglastega on asi halvaks läinud. Paljud, kes olid oma tagasimaksetega korrektselt ree peale saanud, on kallinenud hindade tõttu võlalikvideerimisega hädas.

„On pöördunud niisugused kohusetundlikumad ja nobedamad, et mida teha, kõik on nii kalliks läinud, ma ei jõua maksegraafikut enam täita,“ ütles Tallinna Sotsiaaltöö Keskuse võlanõustaja Ülle Palmas. „See on nii peamiselt kiirlaenude puhul ehk tarbimislaenud.“

Kauplemisruumi ei ole

Palmas soovitab üle vaadata pere eelarve. “Mis on nende sissetulek ja kus saaks kulutusi vähendada ning kokku hoida,” rõhutas ta. “Kui tegemist on laenurahaga, siis ei ole see inimese raha ja see tuleb kindlasti tagasi maksta. Oleme soovitanud võtta ühendus võlausaldajaga ja püüda saavutada pehmemaid kokkuleppeid graafiku täitmise osas. Sellega seoses oleme alati hoiatanud, et arvestada tuleb sellega, et kui leitakse kokkulepe, siis aeg pikeneb ja intressid jooksevad – need ongi keerulised momendid, siin ei saa head retsepti anda. Selge on see, et inimene on seda raha soovinud ja ka saanud. Meie saame anda küll juhtnööre ja suunata, aga see on kõik ikkagi kliendi vastutus. See on raske, aga on ka inimesi, kes leiavad lahendusi.”

Et piltlikult öeldes mitte tänavale sattuda on üüriarved ja kommunaalid ühed viimased, mis maksmata jäetakse. Kuid sealjuures kallite ostu ja üürihindadega eluasemeturg ka ei halasta. 

„Kuna nõudlus on suur ja pakkumine kesine, siis kauplemisruumi tegelikult ei ole,“ rääkis Scandium Livingu juht Hannes Tall. „Keegi otse ei ole öelnud, et meil on kallis ja ma lähen minema, võib-olla seda ei taheta öelda, aga me vaatame vabad korterid alati üle, kas saame parema hinnaga üürile anda.”

Sotsiaaltoetuste vajadus on hüppeliselt kasvanud

Tall lisas, et soovitab nii üürnikul kui ka üürileandjal teha partnerile korralik taustakontroll, et hiljem probleeme vältida. “Peale kommunaalarvete saamist inimesed ikka küsivad, et mis pakett teil on ja kas kõik on ikka õige,” kirjeldas ta. “Me tegutseme läbipaistvalt ja näitame alusarveid alati üürnikele ja selgitame, kust need summa tekivad, mingeid saladusi meil ei ole. Vahel tuleb ikka ette, et jäädakse maksmisega hiljaks, aga peaasi, et lõpuks ära maksab.”

Täielikust hädast peaks inimese suutma välja aidata kohalik omavalitsus. Tallinnas on vajadus erinevate sotsiaaltoetuste järgi kasvanud aasta algusest alates hüppeliselt. Kõige rohkem on seda näha väikese sissetulekuga lastega perede puhul, kel mitte pole üle jõu käivaid võlgu, vaid kelle sissetulekud lihtsalt ei võimalda täna enam soetada seda, mida sai varem.

Mustamäe linnaosa valitsuse sotsiaaltöö talituse juhataja Kristel Vaino sõnas, et rohkem tuleb toetada huvitegevust. „Selliseid asju, mis on inimeste jaoks muutunud luksuseks,“ märkis ta. „Kui pead valima, kas maksta ära elektriarve või saata laps trenni, siis ilmselgelt tuleb elektri eest ennem hoolt kanda.“

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

poetess
8. sept. 2022 16:25
Mehed, mehed! Kuidas raha pole, et arveid ei saa maksta ja laps ei saa trenni minna. Enne lapse sündi kehtis meestel moraal: "Tihti läbi une / sügan käpaga mune / ja mõtlen / küll on kole elu neil / kel üldse mune pole." Ja mis siis nüüd kui üldse raha pole? Kui oled isa, siis peab raha olema! Muidu algab kole elu. Mune ei pea olema. Mis tähendab, üldse raha pole? Olgu olla! Rahatu mees pole mees, vaid isane (kui munad on). Mehed on need kel raha on.