"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
sisenemiskeeld Vene kodanikele Poola ja Balti peaministrid: EL-i reisimine ei ole inimõigus (3)
08. september 2022
Foto: Scanpix / foto on illustratiivne

“Eesti, Läti, Leedu ja Poola leppisid kokku ühises regionaalses lähenemises ja seega väljendavad oma poliitilist tahet ja kindlat kavatsust kehtestada riiklikud ajutised meetmed viisadega Venemaa kodanikele,” ütlesid neli liidrit avalduses.

Poola ja Baltimaade peaministrid teatasid neljapäeval, et leppisid kokku sissesõidukeelu ajutises kehtestamises  Euroopa Liidu (EL) viisadega Venemaa kodanikele alates 19. septembrist, lubades samas teatud erandid.

“Otsustasime koos Läti, Leedu ja Poolaga kehtestada Venemaa kodanike turismivõimalustele ühtsed piirangud, et kaitsta avalikku korda ja julgeolekut,“ ütles Eesti peaminister Kaja Kallas. “Venemaa on sõja toonud Euroopa pinnale ja kasutab kõiki vahendeid, et meie ühiskondi õõnestada. EL-i piiririikidena peame hoidma Euroopa turvalisena. Praegu pole võimalik tagada, et Eesti kaudu ELi saabuvad Vene turistid ei kujuta endast ohtu. Regionaalne kokkulepe on saavutatud, nüüd jätkame tööd selle nimel, et turismikeeld Venemaa kodanikele hakkaks kehtima kogu Euroopa Liidus.“

Poola ja Baltimaade valitsusjuhtide sõnul on nad mures kasvava Euroopa Liitu saabuvate Vene kodanike arvu tõusu pärast. “Me arvame, et see on tõsine oht meie avalikule julgeolekule ja ühisele Schengeni alale.”

Uute meetmetega piiratakse sissepääs Schengeni alale Vene kodanikele, kes reisivad “turismi, kultuuri, spordi või äritegevuse eesmärgil”.  Samas tehakse erandid “teisitimõtlejatele” ja “humanitaarjuhtumite” puhul, samuti teatud juhtumitel perekonnaliikmetele ning EL-i elamislubadega isikutele.

“Me täielikult järgime vajadust jätkata Putini režiimi vastaste toetamist ja andma neile võimalusi Venemaalt lahkumiseks,” ütlesid neli liidrit. 

Samas on vastuvõetamatu, et “agressorriigi kodanikud võivad vabalt EL-is reisida, kui samal ajal Ukrainas inimesi piinatakse ja mõrvatakse”. 

Peaministrid ütlesid, et nad otsivad “ühise lähenemise otsimist EL-i tasandil”. 

EL-i riigid peatasid 2007. aasta Venemaa kodanikele viisade väljastamise lihtsustatud korra lepingu, mis tähendab, et Venemaa viisataotluste menetlemine võtab kauem aega ja viisa saamine läheb neile rohkem maksma. Üldisemat sissesõidukeeldu ei kehtestatud. Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell ütles, et liikmesriigid võivad rakendada aga riiklikke meetmeid. 

Samas ta rõhutas, et kõik meetmed peavad vastama EL-i Schengeni ala reeglitele ning Vene kodanikuühiskonna liikmetele peaks pääs EL-i olema jätkuvalt tagatud.

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

nentija
10. sept. 2022 08:44
Aga ka põhiõigused ei ole absoluutsed, neid saab seadustega riivata.
Jüri Eintalu
8. sept. 2022 22:30
Turismireis Euroopa Liitu ei ole inimõigus ja samasooliste abielu pole samuti inimõigus.
Arvamus
8. sept. 2022 18:09
Euroopa ja eelkõige meie koos oma lähinaabritega kaotame vene turistide toodud raha aga mida kaotab Venemaa? Vaevalt midagi. Pigem isegi võidab. Alates propagandistidest, kellel hea öelda, et vaadake kuidas need natsid venelasi kohtlevad. Ja nende tõrjutud venelased on juba taasavastamas siseturismi, mis nõukogude perioodi järgselt pikalt varjusurmas olnuna nüüd taas uut tuult tiibadesse on saamas ja mille arenguks sellel suurel ja looduslikult nii mitmeksisel maal on nüüd tegelikult varasemast palju avaramad võimalused ja motivatsioon. Tallinnast või Riiast ei ole venelastel palju kallim puhata veel ka näiteks peaaegu, et naaberriigis Türgis. Jõukamal osa reisihimulistest venelastest pole aga suurt vahet kas puhata näiteks Dubais või Monakos, meile ei jõudnud see kuldlusikas suus sündinud seltskond ka varem, sest meil ei ole selle klassi lõbureisijatele lihtsalt midagi pakkuda, tulgu nad siis tegelikult millisest maailma otsast tahes. Kui ehk muidugi mõni üksik ekstreemsemaid kliima- ja olmeelamusi otsiv reeglit kinnitav erand välja arvata!