"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Mihhail Kõlvart: Tallinna Haigla ja Linnahalli projektiga minnakse edasi (0)
09. september 2022
Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart. Foto: Veiko Lõhmus

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart kinnitas linnavolikogu infotunnis, et nii Tallinna Haigla kui ka Linnahalli projektiga töö käib ning hoolimata valitsuse toe puudumisest läheb linn selle protsessiga edasi.

Vastates linnavoliniku Martin Kuke küsimusele Tallinna Haigla ja Linnahalli ehitusest, ütles Kõlvart, et praeguse linnavalitsuse investeeringute prioriteetide hulgas on olnud nii Tallinna Haigla ehitus kui ka Linnahalli rekonstrueerimine. „Meil on olnud haigla projekteerimise ja ehitamise osas konkreetne plaan, mille kinnitas heaks ka riik ja Euroopa Komisjon. Olime ehitusega graafikus ning masinad oleksid tulevast aastast kopa maasse löönud. Kahjuks pärast valitsuse suvist otsust see enam nii ei ole, kuid me jätkame projekteerimisega,“ lausus linnapea.

Tema sõnul hoidis linn linnahalli renoveerimisest ülejäänud raha haigla ehitamiseks. „Linnahalliga liigume edasi kontseptsiooni loomise, konkursi väljakuulutamise ja erapartneri otsimisega,“ märkis ta.

Priid koolilõunad jäävad

Käsitledes Kristen Michali küsimust lasteaia kohatasu kaotamise võimaluse kohta, selgitas Kõlvart, et praegu on kohatasust vabastatud erivajadustega lapsed, alates pere teisest lapsest lasteaialapsed ning ka vähekindlustatud perede lapsed. Suures osas kompenseeritakse ka toitlustamine.

Ta lisas, et erinevalt teistest omavalitsustest ei kavatse Tallinn hakata lastevanematelt raha küsima koolilaste koolilõunate eest. „Pigem hakkab linn veel rohkem ise koolilõunate eest maksma, kui küsib seda vanematelt.“

Linnapea tõi esile, et ainuüksi energiakriis nõuab täiendavad 16 miljonit eurot ning see summa kasvab veelgi järgmisel aastal. „Näeme ka, et suureneb abivajadus linnaosades, kuhu pöörduvad inimesed oma konkreetsete muredega, kasvõi toiduabi vajadusega. Linn tuleb kõigile hädavajajatele appi,“ kinnitas ta.

Õpetajate puudus

Sander Andla küsimusele koostööst riigiga eestikeelsele õppele üleminekul vastas Kõlvart, et Tallinn on osalenud kõigis keeleprojektides, mida riik on pakkunud. „Tallinn taastas täiendava õppe võimaluse venekeelsetes lasteaiarühmades ja klassides. Taotlesime selleks isegi rohkem vahendeid, kuid riigil polnud ressurssi,“ märkis ta.

Linnapea sõnul on põhiprobleemiks õpetajate puudus. „Õpetajaid lihtsalt pole kuskilt võtta. Soovime ka õpetajaid motiveerida, aga pole kedagi motiveerida. Lisaks keeleõpetajatele on puudus ka muude ainete õpetajatest. Võiksime ka õpetajaid teistest omavalitsustest üle osta, kuid siis kannatavad nemad ja suures pildis olukord ei muutu, kui alles olevad õpetajad vaid ühest kohast teise liiguvad.“

Ta tõi esile ka selle, et seadus annab lastevanematele praegu võimaluse teha ise valik, millise keelega ja kus koolis laps õpib. „Lapsed juba praegu õpiksid eesti keeles, kuid reaalne õpetajate puudus ei aita seda teha isegi käsu korras.“

Karl Sander Kase pärimisele Tallinna kooli- ja lasteaiakohtade ning klasside ülerahvastatuse kohta vastas Kõlvart, et koolide hoolekogud on võtnud vastu otsused klasside piirarvu muutmise kohta, mistõttu on paljudes koolides klassid ka ettenähtust suuremad. Linnapea sõnul lähiajal selles vallas muudatusi oodata ei ole, sest uuringud näitavad, et 10-15 aasta jooksul õpilaste arvu kasvu koolides ette näha ei ole.

Ta tõi välja ka, et riik ei ehita ise vaatamata lubadusele gümnaasiume juurde loomaks vabanevaid kohti praegustes koolides. Erasektoriga ja Tallinna Sadamaga koostöös on planeerimisel uus kool Reidi teel. Uued võimalikud koolid on rajamisel ka Põhja-Tallinnas ja Lasnamäel.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.