"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
Yana Toom Euroopa Komisjonile: Eesti rikub Schengeni piirieeskirju (0)
09. september 2022

Euroopa parlamendi liige Yana Toom saatis Euroopa Komisjoni asepresidendile Josep Borrellile päringu milles leiab, et Eesti on koos kolme Euroopa Liidu riigiga rikkunud Schengeni piirieeskirju, kui kehtestas alates 19. septembrist Schengeni turismiviisaga Vene kodanikele sissesõidupiirangu.

Toom märgib, et Schengeni piirieeskirjad sõnaselgelt määravad kindlaks põhjused, millega saab Schengeni viisaga inimese sissepääsu piiramist põhjendada. Selliseid otsuseid peab riik tegema iga üksikjuhtumi kohta eraldi ning liikmesriigi õigust kehtestada lisameetmed ei ole ettenähtud.

Oma kirjas Euroopa Komisjonile toob Yana Toom välja, et nelja riigi initsiatiiv loob ohtlikku pretsedenti, kui rikutakse Euroopa Liidu üht kõige põhilisemat õigusakti. Eurosaadik pärib kirjas, millal saadab komisjon märgukirja. Märgukirja saatmine on Euroopa Liidu ametliku rikkumismenetluse esimene samm.

 „Euroopa Liidu liikmesriigina on Eesti kohustatud Euroopa õigusest kinni pidama niisama kui Belgia, Poola või Ungari,“ ütles Toom. “Seega ootan pikisilmi komisjoni vastust. Kui Euroopas hakkab kehtima reegel „ei tohi, aga kui tahetakse, siis saab“, mis õigusriigi põhimõtetest saame üldse rääkida?“ küsis ta.

8. septembril teatas peaminister Kaja Kallas, et kokkuleppe järgi kehtestavad Eesti, Läti, Leedu ja Poola Schengeni turismiviisaga Vene kodanikele sissesõidupiirangu alates 19. septembrist.

Schengeni piirieeskirjad on Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määrus, mis käsitleb isikute üle piiri liikumist reguleerivaid liidu eeskirju. Hetkel kehtib 2016. aasta redaktsioon.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.