"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
FOTOD Suitsiidiennetuspäeval avati Tallinnas installatsioon "Olen olemas" (1)
10. september 2022
Mats Õun

Huvilised olid oodatud rahvusvahelisel suitsiidiennetuspäeval, 10. septembril kell 11 Tallinna linnahalli esisele väjakule vabaõhu installatsiooni “Olen olemas” avamisele, kus tutvustati ka vaimse tervise ekspertide soovitusi valdkonna edendamiseks.

Vaata galeriid (20)

Vaimse tervise portaal Peaasi.ee loob suitsiidiennetuspäevaks linnahalli esisele väljakule vabaõhu installatsiooni “Olen olemas”, mis koosneb 186 toolist, sest nii palju inimesi suri eelmisel aastal suitsiidi tõttu. 

Installatsioon on mõtte- ja kohtumiskohaks, et julgustada inimesi üksteist märkama ning teineteise jaoks olemas olema. Installatsiooni osaks on inimestelt kogutud kogemuslood nende rasketest hetkedest ja sellest, mis on aidanud edasi liikuda. 

Installatsioon luuakse koostöös näitleja Liis Lindmaa ja koreograaf Liis Varesega.

Suitsiidiennetuspäeval pakuvad vaimse tervise esmaabi koolituse läbinud vabatahtlikud inimestele toetavat kuulamist linnahalli juures kell 11-19 ja vaimse tervise kohvikutes Tallinnas Rävala Reval Cafes kell 8-19 ja Tartus Werneri kohvikus kell 8-22. Vabatahtlikud on kohvikutes eraldi märgistatud lauas, valge T-särgiga, millel on kiri “Olen olemas”, et pakkuda end toetavaks kuulajaks või anda oma vaikiva kohaloluga märku, et meie ümber on alati inimesi, kes on valmis olemas olema.

„Igal aastal kaotab Eestis läbi suitsiidi elu ligikaudu 200 inimest ja viimase kümne aasta jooksul ei ole statistiliselt olulist muudatust toimunud. Läbi aastate on toimunud vanuseline muutus ehk lisaks vanematele ja keskealistele surevad suitsiidi tõttu 20-30-aastased. Vajame vaimse tervise valdkonnas konkreetseid samme, et suitsiidide arvu vähendada, sest ka üks enesetapp on liiga palju,“ rääkis Peaasi.ee tegevjuht, kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa.

MTÜ Peaasjad tegeleb vaimse tervise edendamise, probleemide ennetuse, varase sekkumise ja häbimärgistamise vähendamisega meie ühiskonnas. Peaasjad on pälvinud oma tegevusega 2020 aasta tervisesõbra tiitli ning presidendi sotsiaaltöö aastapreemia. 2020. aasta lõpus tunnustati MTÜ-d Peaasjad kodanikuühiskonna aasta tegija ja aasta vabaühenduse tiitlitega.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Küsimus
6. sept. 2022 09:57
Arusaamatuks jääb kuidas aitab kõnealune installatsioon vähendada konkreetseid suitsiidijuhtumeid? Kas ei oleks parem suunata sellistele ettevõtmistele kulutatud energia hoopis suitsiidide põhjustega tegelemisele mis peaksid kõigile juba ammu teada olema. Aidata parandada suitsiidriskis olevate inimeste toimetulekut neid kimbutavate sotsiaalsete ja majanduslike probleemidega, et neil oleks rohkem põhjust mõelda tulevikule kui surmale. Aeg oleks vast juba aru saada, et kõik need installatsioonid ja lõputud ilukõned ei aita aga reaalselt kedagi, muidu oleks ka vist vastavad statistilised näitajad juba ammu paranenud.