"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
Jüri Ratas Vajame julgeid otsuseid, tegevusetus ei ole enam variant! Suvi on läbi! (1)
10. september 2022
Pealinn

Eesti hoiab hetkel lausa kaht kõige negatiivsemas mõttes liidrikohta Euroopa Liidu riikide seas – meie tarbijahindade kasv on juba mitmendat kuud kiireim ja meie majanduse kasv oli teises kvartalis Euroopa Liidu viletsaim, aga ometi tulevad sõnumid Vabariigi Valitsuselt kas väga suure viitega, on täiesti vastandlikud või sellised, kus vastutus on suunatud kellelegi teisele, ütles Eesti Keskerakonna esimees Jüri Ratas erakonna volikogu istungil peetud poliitilises avalduses.

“Aga Euroopa riigid ammu tegutsevad,” toonitas Jüri Ratas. “Me näeme, et järjepanu otsustatakse väga mahukaid ja olulisi abipakette oma elanikele ja ettevõtetele. See on ka mõistetav, sest meid on ootamas ees keerulised ajad. Energiahinnad on olnud juba südasuvel sellised, mille puhul on nii Eesti toidutootjad, töötlev tööstus kui turismisektor tõdenud, et neil on hirm, kas nad peavad energiakriisile, eriti pärast ligi kaks aastat kestnud pandeemiat, enam vastu. See mure peab olema ühine, sest me räägime töökohtadest ja me riigi majandusest.”

Jüri Ratase sõnul paneb teda muretsema valitsuse kohmakas tegutsemine, mistõttu elavad ettevõtjad päev korraga ja inimestel puudub kindlustunne homse ees. “Me nägime seda aeglust juba möödunud talvel, mil Keskerakond pidi väga palju oma energiat kulutama selleks, et selgitada toonasele koalitsioonipartnerile Reformierakonnale vajadust täiesti anomaalses olukorras inimestele ja ettevõtete appi minna,” meenutas erakonna esimees. “Me suutsime seda, läbi raskuste, aga ära tegime. Need olid väga olulised otsused ja säilitasid meie majanduse konkurentsivõime, aga ka inimeste säästud, et eelseisvale uuele hooajale veidigi paremas olukorras vastu minna. Valitsus pühkigu tolm meie poolt aasta algul esitatud mõtetelt ning kuulaku ka uusi.”

Aastatel 2016-2021 peaministri ametis tegutsenud Jüri Ratas märkis, et pandeemia tingimustes suutis Keskerakond valitsuses olles ajutiste, õigeaegsete ja hästi suunatud toetusmeetmete abil leevendada tollase kriisi vahetut mõju haavatavatele leibkondadele ning ettevõtetele. Ta lisas, et toonaste sammude vajalikkust toetavad ka Statistikaameti viimased täpsustatud andmed, mille kohaselt vähenes Eesti majandus 2020. aastal vaid 0,6%, millele järgnes 8,0%line kasv 2021. aastal.

“Meil oli teistsugune ja julgen kindlalt öelda, et ka parem lähenemine kui Reformierakonnal eelmises, 2009. aasta suures kriisis, kus riigi kulusid agaralt kärpides saadi küll pisut parem eelarve tasakaal, kuid viidi majandus ja tööhõive oluliselt sügavamasse langusesse,” võrdles Jüri Ratas. “Tänane peaminister küll kinnitab, et “tegeleb” mitme kriisiga korraga, kuid positiivsetes tulemustes see paraku ei kajastu. Vajame julgeid otsuseid, tegevusetus ei ole enam variant! Suvi on läbi!”

KESKERAKONNA ETTEPANEKUD VABARIIGI VALITSUSELE

– langetada toiduainete käibemaksu, et pidurdada toidu- ja esmatarbekaupade hinnarallit;

– toetada Eesti põllumehi ja toiduainetetööstust meie toidujulgeoleku tagamisel. Laual peab olema Eesti liha,kala ja piim mõistliku hinnaga;

– tõsta erakorralist pensioni 20 euro asemel 50 euro võrra, et eakate toimetulek paraneks;

– langetada kütuse kui olulise energiasisendi käibemaksu. Nii vähendame transpordikulusid ning anname hingamisruumi ettevõtetele ja toetame samal ajal ka meie leibkondi;

– väärtustada põlevkivi rolli, mis on me parim võimalik variant tootmisvõimsuse ja energiajulgeoleku tagamiseks, renoveerida olemasolevad põlevkivienergeetika jaamad ja ehitada valmis õlitehas, mis koos õliga toodab ka elektrit;

– reformida ulatuslikult tänane mittetoimiv ja läbipaistmatu elektribörs;

– aidata elektri-, kaugkütte- ja gaasitarbijaid, aga ka küttepuude kasutajaid! Kehtestada tuleb hinnalagi, kaotada taastuvenergiatasu ja CO2 tasu või see külmutada 30 eurot tonnile;

– toetada ettevõtteid, kehtestades neile energia hinnalaed sarnaselt kodutarbijale. Sellest sõltuvad nii töökohad kui ka kaupade hinnatase poodides.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

variant
10. sept. 2022 16:06
Käibemaksu alandamine võib tähendada ka seda, et rohkem raha jääb ettevõtja kaukasse. Kauba hind võib tarbija jaoks jääda samaks.