"Tantsimine on ju kogu inimkonnale üldomane nähtus. Seepärast on tantsukunst ka väga suures osas rahvusvaheline."

Rahvatantsu propageerija Sille Kapper-Tiisler
JUHTKIRI: Intressipidu külvab vaesust (0)
12. september 2022

Üks pankadest tõstis väikelaenu maksimumi 25 000 euro peale ja pikendas tagasimakse võimalust kümne aastani. “Suure vastutuleku” põhjusena märkis pank, et rahvas vajab paindlikumaid tingimusi näiteks küttesüsteemide uuendamiseks. Ilmselt oodatakse hüüatust: “Olge tuhandest tänatud helduse eest!” Ilmselt ei tule aga panga kuvandile kasuks klientide rumalaks pidamine. Loomulikult on pangale kasulik pikk laenu tagasimakse. Intressid ju muudkui jooksevad.

Galopeeriv inflatsioon tekitab muret järjest suuremale hulgale peredest. Siiski peaks äärmise ettevaatlikkusega suhtuma igasuguste laenupakkujate libekeelsesse juttu. Ennekõike sellisesse, mis puudutab igasuguseid tarbimiskrediite. Nii ahvatlev kui ka ei näi oma olmeprobleemide lahendamine laenuga, tuleks enne kümme korda läbi mõelda, kas kuidagi teisiti ei saa. Täiesti mõistetav, et mida enam inflatsioon ja kriis süvenevad, seda enam rahvas igasuguste ahvatlevate pakkumistega üle ujutatakse. Seda enam, et Eesti panganduses jäi päris suur hulk tulu teenimata põhjusel, et rahvas sai välja võtta oma teise pensionisamba säästud. Neid kulutati vähemalt osaliselt igasuguste röövellike intressidega tarbimiskrediitide kustutamiseks. Pankadel jäid aga saamata suured intressitulud.

Ei maksa unustada, et Eesti paistab silma Euroopa kõige kallimate tarbimislaenude poolest. Nii Soomes kui ka Rootsis on tarbimislaenu krediidi kulukuse määr üle kahe korra soodsam, jäädes alla 10%. Ja siin ei ole midagi pistmist elatustasemega. Isegi sellistes mitte just jõukates maades nagu Bulgaarias või Rumeenias on intressid madalamad kui Eestis.

Üldiselt on lühiajaliste tarbimislaenude intressid Eestis pea kolmekordselt ületanud euroala keskmist. Eesti Pank tõi eelmise aasta lõpus esile, et tarbimislaenude krediidi kulukuse määra kuue kuu keskmine on 20,09%. Tasub meelde tuletada, et selliseid intresse küsiti veel sügaval rahuajal, kui ei saanud rääkida praegusest kuu keskmisest enam kui 20% inflatsioonist. Nimetada ei saa seda teisiti kui liiakasuvõtmine. Ja praegune kriis puhub sellele ainult tuult tiibadesse.

Laene jagatakse toimetulekuraskustes inimestele, kes laenu vaesuse ja/või pahede tõttu iialgi saada ei tohiks. Nõnda satuvad nad eluaegseteks väljapressimisalusteks. Finantsinspektsioonil ja maksuametil oleks viimane aeg hakata siin korda majja lööma. Pihtide vahele tuleks võtta litsentsita laenupakkujatest üksikisikud.
Kust saaks aga mõistlikku laenu perekond küttesüsteemi uuendamiseks? Juba koroonakriisi ajast on pärit idee, et riik peaks mõne sihtasutuse kaudu laenuturgu sekkuma. Riigil tuleks hakata mõistliku intressiga tarbimiskrediite pakkuma.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.