"Tantsimine on ju kogu inimkonnale üldomane nähtus. Seepärast on tantsukunst ka väga suures osas rahvusvaheline."

Rahvatantsu propageerija Sille Kapper-Tiisler
fotod Meeleavaldusel osalenud pensionär: lapselapsed juba küsisid: "Vanaisa, miks sul kodus nii jahe on?" (0)
12. september 2022
Foto Albert Truuväärt

“Tänase meeleavalduse sõnum on väga lihtne. Me oleme selliste hinnatõusude vastu,” ütles Toompea lossi ees hinnatõusude meelavaldusel riigikogu esimees Jüri Ratas. “Kui inflatsioon on üle 25 protsendi ja Vabariigi Valitsus on tegevusetus, tähendab see inimestele kõrgemaid elektri-, gaasi- ja kaugküttehindu.”

Vaata galeriid (61)

Ratas lisas, et vajame hinnapoliitikat, kus langetada makse. “Teiselt poolt vajame selgelt toetust nii lastega peredele, lastele aga ka eakatele,” rääkis ta. “Pension on vaja erakorraliselt tõsta 20 euro asemel 50 eurole.”

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon korraldas esmaspäeval kell 14 vahetult enne riigikogu sügisistungjärgu algust Toompea lossi ees meeleavalduse hinnatõusude vastu.

Toompeal meeleavaldusel osalenud pensionär Arne Nõmmik ütles, et oma pensioni eest ei suuda ta varsti enam ahjukütteks graanuleid osta. “Nagu lugesin, siis kirjutatakse, et see on juba kulda väärt, mida ahju paneme,” ütles ta. “Kodus tuleb ka juba praegu soojakraade alandada. Mul käisid lapselapsed külas ja küsisid, et vanaisa, miks sul nii külm on. Vastasin, et tuleb kokku hoida.”

Nõmmik hoidis käes plakatit “Talv on tulemas!” “Ma ise armastan väga talve, mulle meeldib suusatamas käia, aga mõeldes hinnatõusule, võtab see tuju ära,” lisas ta. “Eestlane on üldiselt selline, kes kannatab iga olukorra ära, vajadusel sööb kasvõi kartulikoori.”

Keskerakonna fraktsiooni esimehe Jaanus Karilaiu sõnul on Eestis neli kuud järjest olnud inflatsioon rohkem kui 20 protsenti, augustis esialgsetel andmetel koguni 25,2 protsenti. “Valitsus on olnud pealtvaataja rollis ega ole astunud konkreetseid samme olukorra parandamiseks. Löögi all on inimeste toimetulek, töökohad ja ostujõu vähenemine,” ütles Karilaid.

 “Ülikõrge inflatsioon ei mõjuta tänasel päeval ainult väiksema sissetulekuga inimesi, raskustes on ka keskklass ja järjest rohkem ka kõrgepalgalised elanikud. Ees on ootamas uus kütteperiood, mis omakorda suurendab märkimisväärselt inimeste igapäevakulusid kommunaalarvetele, toidule ja transpordile. Me peame vältima sotsiaalmajanduslikku katastroofi,” lausus Karilaid.

Ta lisas, et Keskerakond on teinud mitmeid ettepanekuid hinnatõusude leevendamiseks, nagu näiteks toiduainete käibemaksu ja kütuseaktsiiside alandamine, kuid valitsus on Karilaiu sõnul suhtunud nendesse üleolevalt.

Andre Hanimägi: loodan, et sügis tuleb ka ilus ja mitte üks suur muretsemine, kas küttearveid suudetakse maksta

“Me teame, millised arved on juba praegu Eesti inimestel,” lausus Andre Hanimägi. “Valitsus peab kindlasti võtma initsiatiivi ja lõpuks tegema otsused, mida ootavad nii inimesed kui ka ettevõtjad.”

Hanimägi lisas, et paljud ettevõtjad kardavad tulevat talve. “Nad ütlevad, et suure tõenäosusega ei ela nad seda talve enam üle,” lisas ta. “Ettevõtjaid ja inimesi tuleb aidata. Oleme üks kõige väiksema laenukoormusega riike ja siinkohal tuleb teha meetmeid. Meie ettepanekud on lihtsad: hinnalagi energiakandjatele, käibemaksu alandamine toiduainetele ja pensionitõus.”

Erich Krieger: pean koguaeg nuputama, kas jääb raha söögiks või mitte

“Minu enda arvetega on lood kehvad,” ütles laulja Erich Krieger. “Pean koguaeg nuputama, kas jääb natukene raha järgi söögiks või mitte. Minu õnneks ikka kutsutakse esinema ja praegu ikka jääb, aga ikkagi sellist jama nagu on praegu, ei oel varasemalt olnud.”

Kriegeri sõnul tuleb inimesi aidata. “Ega inimesed ei ole hinnatõusus süüdi,” lausus ta. “Valitsus saab inimesi aidata, kui nad seda tahavad, aga kui mitte, siis käitutaksegi nii.”

Taavi Aas: valitsus peab hakkama tegutsema

“Me pakkusime juba kevadel, et peaks abistama ettevõtjaid, sest nendest sõltub inimeste töökohad,” rääkis Taavi Aas. “Ja ka see, millise hinnaga kauplusest süüa ostame.”

Inimestele tuleb suures hinnarallis toetada. “Hädas on nii suured kui ka väikesed ettevõtted,” lisas Aas. “See ei ole nende süü, et nad sellisesse olukorda on sattunud. Oluline on see, et valitsus saaks asjast aru ja võtaks midagi ette.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.