"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
video Eesti Gaasi juhatus: mõistlik on oodata lõplikku universaalteenuse hinda ja alles siis otsustada, kas minna üle universaalteenusele või jääda senise fikseeritud hinna peale (0)
13. september 2022

Elektrihindade tõus ja viimased augustikuuarved on pannud inimesed mõtlema, mis saab edasi. “Minu perel oli juuli- ja augustikuu elektriarved 49 eurot, kuid kedagi ei olnud siis kodus,” ütles Natalja. „Varem olid sellised arved talvekuudel. Suvel me praktiliselt ei kasuta elektrit.”

Eesti Gaasi juhatuse liige Raul Kotov ütleb, et huvi fikseeritud pakettide vastu on viimasel ajal tõusnud, sest loob mingisugusegi kindlustunde. Täna pakub Eesti Gaas fikseeritud elektripaketti päevahinnaga 43,51 senti kilovatt-tunnis, öine aga 30,37 kilovatt-tunnis ja seda pikima, 36 kuise lepingu puhul.

Kuivõrd palju aga fikseeritud paketi hind muutub neile, kel leping Eesti Gaasiga kohe läbi saamas, ei oska Eesti Gaasi juhatuse liige Raul Kotov öelda. „Fikseeritud hind on pidevalt muutuses,“ sõnas ta. „Sellist ühest hinda täna öelda ei saa.“

Samas on ka neid, kel on fikseeritud elektripakett ja hetkel ei kurda. „Mul on õnneks praegu kõik korra,“ lausus Svetlana.

Liidia ütles, et ka temal on fikseeritud hind. „Ei ole veel hullu,“ sõnas ta. „Meil ei ole nii suur elamine, aga maksame 25 euro kuus, see ei ole palju.“

Ka Eesti Energia pakub fikseeritud pakette kuuest kuust kuni seitsme aastani, mida pikem, seda soodsam. Seitsmeaastase lepingu puhul maksab täna kilovatt tunnis ühetariifilise arvestuse puhul 21 senti.

Need, kel Eesti Energiaga lähiajal fikseeritud pakett läbi saab, saavad uue lepingu puhul hinnaks selle, mis vastab üldisele hetke turuhinnale.

„Loomulikult mingitel tundidel kui turul on palju taastuvenergia pakkumist näiteks tuulenergia poole pealt, siis tunnised hinnad liiguvad allapoole,“ rääkis Eesti Energia Eesti turu juht Dajana Tiitsaar. „Täna vaadates lähiajalugu, augustikuud ning lähiaja tuleviku hindu ei ole põhjust eeldada, et jääks seisma või läheks madalamaks.“

Kõik energiamüüjad ootavad pikisilmi uut riiklikku universaalteenuse paketti, mis tuleb turule 1. oktoobrist. Eesti Energial on kohustus seda ka pakkuda. „See, mis hinnaga ta tuleb, selgub septembri lõpuks,“ märkis Tiitsaar.

„Mõistlik on ära oodata, mis elektri puhul saab olema universaalteenuse hind ja pärast seda teha otsus, kas minna üle universaalteenusele või jääda elektrimüüjaga senise fikseeritud hinna peale,“ lisas Kotov. „Need, kes on sõlminud oma fikseeritud hinna lepingud juba varasemalt, võiks eeldada, et need hinnad on odavamad.“

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.