"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Hortus Musicus tähistab sel nädalal oma 50 aasta juubelit (0)
13. september 2022
Ansambel Hortus Musicus. Foto: Jaan Krivel

„Eesti on 30 aastat taas vaba olnud, Hortus Musicuse viiekümnest aastast on see olnud suurem osa. Aga alustati hoopis teistes oludes suure vastuvoolu ujumise, avangardi interpreteerijate ja Arvo Pärdi uue helikeele katsetajatena. Viiskümmend on väärikas tähtpäev ja Hortus on teinud väga ilusat tööd – seda suuresti tänu igipõlemismootori Andres Mustoneni püssirohule,“ ütles Eesti Kontserdi juht Kertu Orro.

Laupäeval, 17. septembril avab Eesti Kontsert Tallinnas pidulikult oma uue sügishooaja, avakontserdiga „Pool sajandit paradiisiaias“ tähistatakse Hortus Musicuse 50. sünnipäeva. Estonia kontserdisaalis esitletakse ka ansamblist valminud raamatut.

Hortus Musicus on üks kahest Eesti Kontserdi koosseisu kuuluvast loomingulisest kollektiivist. Ansambel asutati toonase Tallinna Riikliku Konservatooriumi viiuliüliõpilase Andres Mustoneni eestvedamisel ja on omal alal vanim tänini katkematult tegutsev ansambel Ida-Euroopas, üks väheseid nii pikaealisi maailmas. Nende repertuaaris on nii vanamuusika, varajased sonaadid ja 17.–18. sajandi vaimulikud suurvormid kui ka nüüdisautorite looming, mis sageli loodud just neile.

Sünnipäevakontserdid saavad täna, 13. septembril alguse Pärnu kontserdimajas. Kontserdid on ka homme, 14. septembril Jõhvi kontserdimajas ja reedel, 16. septembril Tartus Vanemuise kontserdimajas. Suur sünnipäevapidu koos raamatuesitlusega peetakse sel laupäeval, 17. septembril Tallinnas Estonia kontserdisaalis. Juubelikontserdil „Pool sajandit paradiisiaias“ ühinevad vanamuusika eri stiilid, Lähis-Ida muusika ning kogu ülejäänud Hortuse muusikaline universum.

Juubeli väärika tähistamise ühe osana esitletakse Tallinnas kontserdi eel raamatut, mis kajastab ansambli ajalugu, inimesi, kostüüme, pille, tegevusi ja rolli Eesti kultuuriloos, ansambli ringi kuuluvate inimeste mälestusi ja emotsioone. Peale tekstide sisaldab raamat rikkalikult fotosid, teiste seas Krõõt Tarkmeele ja Toomas Volkmanni fotoseeriaid. Raamatu autor on Saale Fischer, toimetanud Tiina Mattisen ja kujundanud Kaire van der Toorn-Guthan.

Ajaloomuuseumis on aga avatud näitus „Muusika aed. Hortus Musicus“ 50“, mis viib külastaja ajarännule ning pakub võimalust end argimõtetest välja lülitada. Inspireeruda saab samadest allikatest, millest noored muusikud omal ajal loomejulgust said – selleks on ilu, headus ja armastus. Näituse kuraator ja lavastaja on Jaanika Juhanson, väljapanek on avatud kuni 29. jaanuarini 2023.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.