"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Kallas Macronile: Ukraina suudab toetuse jätkudes sõja võita (3)
13. september 2022
Peaminister Kaja Kallas. Foto: Scanpix

Peaminister Kaja Kallas ütles teisipäeval talle helistanud Prantsusmaa president Emmanuel Macronile telefonikõnes, et Ukraina suudab toetuse jätkudes sõja Venemaa vastu võita.  

Peaminister Kaja Kallase sõnul on Ukraina saavutatud edu lahinguväljal kinnitus, et riigid nagu Eesti ja Prantsusmaa on Ukraina sõjalisel toetamisel olnud õigel teel ja seda suunda tuleb jätkata. „Ukraina on sõjalist abi väga oskuslikult kasutanud, näidates, et suudavad toetuse jätkudes selle sõja võita,“ lausus Kallas.

„See sõda ei ole aga kaugeltki mitte läbi. Venemaal on Ukrainas jätkuvalt palju vägesid, mida nad kasutavad Ukraina inimeste ja infrastruktuuri hävitamiseks. Ukrainal on ees pikk ja ränk võitlus, et Venemaa oma piiride taha tagasi lüüa. Ukraina on meile kõigile näidanud, et kõrge moraal ja hiilgav juhtimine on sama olulised kui sõjaline jõud. Just sõjalises abis on vaja meie kiiret toetuse kasvu, sest nii saab Ukraina oma territoriaalse terviklikkuse taastada,“ rõhutas Kallas.

Peaminister lisas, et Prantsusmaal on olnud oluline roll Ukraina poliitilisel ja sõjalisel toetamisel ning avaldas lootust, et prantslastel on veelgi võimalik oma abi suurendada.

Samuti märkis Eesti peaminister vestluses Macroniga, et nagu juba varem oleme näinud, siis võime ka uutelt vabastatud aladelt kahjuks oodata jälgi võigastest ja massilistest sõjakuritegudest. „Peame toetama Ukrainat tõendite kogumisel ning nende talletamisel tulevasteks kohtumenetlusteks. Meie sõnum on selge: sõjakurjategijate kohtupäev saabub varem või hiljem,“ lisas ta.

Peaministri sõnul on praegu veelgi olulisem agressiooni hinda tõsta ja jõuda ka nendeni, kes Kremli režiimi toetavad. „Kärpides Peterburi ja Moskva niinimetatud eliidi privileege, kasvatame võimalust, et nende toetus Vene agressioonile mureneb. Seda peegeldab ka Kremli valulik reaktsioon otsusele peatada Vene kodanike turismireisid Euroopa Liitu,“ selgitas Kallas.

Peaministri sõnul näeme selgelt Venemaa lootust, et kõrged elektrihinnad võtavad meilt tahte ja vahendid Ukrainat sõjaliselt toetada. „Lisaks näeme, et Venemaa kasutab kõikvõimalikke võtteid, sealhulgas tuumakatastroofiga hirmutamist, et halvata meie otsustusvõimet ja vähendada ühist indu Ukrainat abistada,“ märkis Kallas. „Me ei tohi lasta hirmul end halvata. Ennatlik ja pealesurutud rahu oleks ohtlik meile kõigile. Rahule lähemale viib meid praegu see, kui pakume Ukrainale kiiret sõjalist abi,“ rõhutas ta.

Teisipäevases telefonivestluses president Macroniga osales ka Leedu president Gitanas Nausėda.

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

lugeja
14. sept. 2022 20:06
https://uueduudised.ee/arvamus/andres-raid-kas-eesti-teab-et-ta-peab-projekti-jargi-saama-ukraina-julgeolekugarandiks/
Minu Arvamus
14. sept. 2022 18:13
Kallas Macronile: Ukraina suudab toetuse jätkudes sõja võita. Suur majandusteadlane on hakanud ka sõjateadlaseks? Millised mitmekülgsed anded . . .
Eluvaatleja
13. sept. 2022 14:20
Aastad tagasi käis K.K. välismaa meedias Eestit mustamas, et iga hinnaga oma võimuahnust teostada. Kaja Kallase partei on Eesti Putin - 22 aastat võimul. Ref erakonna võimu ajal pole toodud riiki kõrge lisandväärtustega töökohti vaid äpimajandust. Refi'võimu ajal viisid laevnikud enda firmad Eestist välja, raudteetransport suretati välja. Kallas on isiklikult võidelnud, et Eesti saaks loodust hävitava Rail Balticu .K.K. nõudis erasektorilt, et palgad oleksid võimalikult madalad. REF tõi riiki taksonduses jagamismajanduse aga nii, et riigikassasse ei laekuks sellest sentigi. Refi VALED ENERGEETIKA OTSUSEd on tõstnud energakulud ja toiduhinnad lakke ! Seda nimekirja võiks mitme A4 formaadis täis kirjutada. KOBARKÄKKIJA K.K. ei ole kõige selle jaburduse eest tänaseni vastutust võtnud