"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Keskerakond teeb ettepaneku tõsta koolilõuna toetus 1,50 eurole (0)
13. september 2022
Foto: Ilja Matusihis / foto on illustratiivne

“Noore inimese organism vajab kvaliteetset, mitmekesist ja täisväärtuslikku toitu. Koolis pakutav soe lõuna on õpilastele väga oluline söögikord. Tõusva inflatsiooni ning kiire hinnatõusu tingimustes ei ole senise koolitoidu kvaliteedi hoidmine endiste summade eest võimalik. Selleks, et koolilõuna oleks õpilastele jätkuvalt tasuta kättesaadav, tervislik ja maitsev, tuleb suurendada toetuse alammäära,” lausus riigikogu liige Marko Šorin.

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon annab teisipäeval üle seaduse eelnõu, millega soovitakse tõsta koolilõuna toetuse alammäär ühe õpilase kohta 1,50 euroni ööpäevas.

Praegu kehtiva korra järgi kulub riigil ühe lapse koolilõuna peale üks euro päevas, millele lisandub omavalitsuse ja mõnel juhul ka lapsevanemate panus. Viimane riigipoolne koolitoidu toetuse tõstmine toimus 2018. aastal, kui toetust tõsteti 0,78 eurolt ühe euro peale.

“Tuleme appi ka koolides toitlustust pakkuvatele ettevõtetele, kellel on järjest keerulisem täita riigihangete teel sõlmitud lepinguid, mis kohustavad neid õpilastele täisväärtuslikku, tasakaalustatud, mitmekülgset, maitsvat, vanusekohast ning vajadusel erivajadusi ja allergiaid arvestavat toitu pakkuma,” selgitas Marko Šorin.

Eesti Konjunktuuriinstituudi andmetel on keskmise toidukorvi maksumus aastases võrdluses kallinenud 18 protsenti ja Marko Šorini sõnul ei piisa senisest panusest enam toitva toidukorra valmistamiseks, rääkimata toidukorra kvaliteedist või tervislikkusest.

“Põhitoiduainete hinnatõus kokku on olnud keskmiselt 53 protsenti. Seega on 50-protsendiline koolilõuna toetuse tõus õpilase kohta ühes ööpäevas piisav, et säilitada praegune koolides pakutava toidu kvaliteet. Täisväärtuslik koolilõuna peab olema tagatud kõigile õpilastele, sõltumata sellest, millises koolis nad käivad,” kinnitas Pärnumaalt valitud saadik.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.