"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
fotod Päästjad nõuavad riigikogu ees tulekustusautoga palgatõusu: Kumb on tähtsam, kas raha või elu? (0)
13. september 2022
Foto Albert Truuväärt

Eesti Päästeala Töötajate Ametiühing (EPTAÜ) parkis teisipäevast neljapäevani Toompeal riigikogu ette tulekustutusauto plakatitega, et tuletada poliitikutele meelde lubadusi tõsta päästjate palka.

Vaata galeriid (11)

Selleks pargivad päästjad riigikogu ette tulekustutusauto, millele kinnitavad plakatid päästjate sõnumitega poliitikutele, teatas ametiühiongu esindaja esmaspäeval. Teisipäeval kella 12-13 on auto juures ka EPTAÜ esindajad, kes jagavad selgitusi päästjate murede ja ootuste kohta.

Päästjatele lubati 2023. aastaks Eesti keskmist palka, kuid tegelikkus on osutunud ametiühingu teatel vastupidiseks. Vahe Eesti keskmise palga ja päästja palga vahel suureneb pidevalt ning päästjate olukord seeläbi üha halveneb. 2022. aastal jääb päästja palk Eesti keskmisest maha juba 564 eurot. Kõigist valitsuse poolt väljatoodud prioriteetsetest palgatõusu gruppidest on päästjad kõige halvemas seisus.

Madala palga tõttu on üha raskem täita vabu ametikohti, olemasolevate päästjate töökoormus – samuti riskid elule ning tervisele – kasvavad. Madalast palgast tulenevalt puudub päästjatel võimalus võtta ka kodulaenu. Võimaldamaks peredele inimväärset toimetulekut on suur osa päästjatest sunnitud töötama mitmel töökohal. 

Päästeamet on olnud aastaid krooniliselt alarahastatud ning muudetud ohtlikult õhukeseks. Sellest hoolimata on valitsuses kokku lepitud 2023. aastale päästeameti eelarvekärbe, mis võib kaasa tuua koondamisi ja päästekomandode sulgemisi. See aga vähendab päästevõimekust veelgi, pikendab abi saabumise aega ning mõjub negatiivselt inimeste turvalisusele. Seda ajal, mil Euroopas käib täiemahuline sõda ja kus päästjate vastutus inimeste turvalisuse tagamisel on kasvanud ning märkimisväärselt laienenud. 

EPTAÜ hinnangul on tegemist lubamatu olukorraga, kus Eesti päästevõimekus ning inimeste turvalisus on sattumas lähiaastatel tõsise löögi alla.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.