"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Andy Warholi näitus tuleb Tallinna Fotografiskasse (1)
14. september 2022
Foto Albert Truuväärt

23. septembri õhtul avab Tallinna Fotografiska peoga Andy Warholi näituse “Photo Factory”.

“Warholi näituse saamine Tallinnasse on omamoodi väike ime, kuna meie skeene ja publikuhulk ei ole võrreldav teiste Euroopa pealinnadega. Tehtud vaev kandis lõpuks vilja, meil õnnestus veenda Warholi kollektsiooni omanikke, et Tallinna näituse toomine saab olema edukas,” ütles Fotografiska näituste juht Maarja Loorents.

“Tallinna näitus on põnev selle poolest, et näeb paljusid Andy Warholi fotosid, mis ei ole avalikkuse ette varem jõudnud. Suureks osaks 20. sajandi popkunsti kuninga loomingust olid polaroidid ja tema “kohtingukaaslasest” kaamera oli tal igal pool kaasas. On ka vähetuntud fakt, et paljud tema graafilised tööd põhinevad isiklikult tehtud fotodel. Ta leidis fotodest inspiratsiooni paljudele tuntud töödele, nende seas supipurgid, Marilyn Monroe portreed,” selgitas Loorents.

Loorentsi sõnul on Andy Warholi kunst on meie kultuuri nii põhjalikult sisse imbunud, et on raske ette kujutada šokki, jahmatust ja vaimustust, mida see kunagi tekitas – ja mille vaimustus ju kestab tegelikult siiani. “Ta on samal ajal naljakas ja geniaalne. Tema popkunst oli kõige puhtam, kõige teravam, kõige vaimukam – nii kõige otsekohesem kui ka kõige segadust tekitavam. Tema looming kõikus algusest peale kunsti ja kommertsi vahel ning ta suutis hägustada piire rohkem kui ükski teine kunstnik – mitte ilmaasjata ei kutsutud tema ateljeed “Factory’ks”,” rääkis Loorents.

Näitusel näeb Warholi haruldasi polaroide “Factory’st”, kus said kokku Andy kunstiateljee ja peod selle aja meeldejäävamate nimedega, sealhulgas Bob Dylan, Keith Richards, Lou Reed, Mick Jagger, David Bowie ja paljud teised.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Inna Lusti
19. sept. 2022 02:27
Tore, aga kaua seda näitust vaadata saab? Ühe päeva, nädala?