"Tantsimine on ju kogu inimkonnale üldomane nähtus. Seepärast on tantsukunst ka väga suures osas rahvusvaheline."

Rahvatantsu propageerija Sille Kapper-Tiisler
Komisjon tahab elektritootjatele tulupiiri ja nõudluse vähendamist (0)
14. september 2022
Foto Pixabay

Euroopa Komisjon pakkus kolmapäeval välja erakorralised sekkumismeetmed Euroopa energiaturul, et aidata toime tulla viimase aja järsu hinnatõusuga, muu hulgas tahetakse ajutist tulude ülempiiri väiksemate piirkuludega elektritootjatele ning nõudluse vähendamist. 

Euroopa Liit (EL) seisab komisjoni teatel silmitsi energianõudluse ja -pakkumise terava ebakõlaga, mis on suuresti tingitud sellest, et Venemaa kasutab oma energiaressursse jätkuvalt relvana. Et leevendada suurenenud survet Euroopa eratarbijatele ja ettevõtjatele, pakub komisjon välja erakorralised elektrinõudluse vähendamise meetmed, mis aitavad vähendada tarbijate elektrikulusid, ning meetmed, millega jaotatakse energiasektori tulu ülejääk ümber lõpptarbijatele. Need on järjeks varasematele kokkulepetele gaasihoidlate täitmise ja gaasinõudluse vähendamise kohta.

Samuti jätkab komisjon tööd selle nimel, et parandada turuosaliste jaoks turu likviidsust, alandada gaasi hinda ja reformida pikemas perspektiivis elektrituru korraldust.  

Vähendada üldist elektrinõudlust vähemalt 10 protsent

Nõudluse vähendamine aitab mõjutada elektrihindu ja peaks turgu üldiselt rahustama. Selleks et suunata elektritarbimist kõige kallimatel tundidel, kui maagaasil põhinev elektritootmine mõjutab hinda märkimisväärselt, teeb komisjon ettepaneku kehtestada kohustus vähendada valitud tipphinnatundidel elektritarbimist vähemalt 5 protsenti. Liikmesriigid peavad kindlaks määrama 10 protsenti tundidest, mil eeldatav hind on kõige kõrgem, ja vähendama neil tipphinnatundidel nõudlust.

Ka teeb komisjon ettepaneku, et liikmesriigid võtaksid sihi vähendada üldist elektrinõudlust vähemalt 10 protsenti kuni 31. märtsini 2023. Nad võivad ise valida, kuidas nad seda teevad, kasutada võib ka rahalist hüvitamist. Nõudluse vähendamine tipphinnatundidel aitaks komisjoni hinnangul vähendada talvist gaasitarbimist 1,2 miljardi kuupmeetri võrra. Oluline osa Euroopa rohelise kokkuleppe kohaste kliimakohustuste täitmisel on ka energiatõhususe suurendamisel.

Tulude ülempiir kehtestataks tootjatele, kes kasutavad väiksemate kuludega tehnoloogiaid, nagu taastuvad energiaallikad, tuumaenergia ja pruunsüsi, ning kes tarnivad elektrit võrku hinnaga, mis jääb alla hinnataseme, mille on kehtestanud kallima elektri tootjad, kelle piirkulud on suuremad.

Väiksemate piirkuludega tootjad on komisjoni teatel teeninud suhteliselt stabiilsete tegevuskulude juures erakordset tulu, sest kallid gaasil töötavad elektrijaamad on ajanud elektri hulgihinna kõrgeks. Komisjon teeb ettepaneku kehtestada väiksemate piirkuludega tootjate tulude ülempiiriks 180 eurot megavatt-tunni kohta. See võimaldab komisjoni kinnitusel tootjatel katta oma investeerimis- ja tegevuskulud, kahjustamata investeeringuid uutesse tootmisvõimsustesse kooskõlas Euroopa 2030. ja 2050. aasta energia- ja kliimaeesmärkidega.

Komisjon sovib ajutist solidaarsusmaksu ülemäärasele kasumile

Ülempiiri ületavad tulud koguvad kokku liikmesriikide valitsused ja neid kasutatakse selleks, et aidata vähendada energiatarbijate arveid. Elektriga kauplevaid liikmesriike innustatakse sõlmima kahepoolseid lepinguid, et jagada osa tootjariigi poolt väiksemate piirkuludega elektritootjatelt kogutud tulust vähese elektritoodanguga liikmesriigi lõppkasutajatele. Sellised lepingud tuleb sõlmida tänavu 1. detsembriks, kui liikmesriigi elektri netoimport naaberriigist on vähemalt 100 protsenti. 

Lisaks soovib komisjon ajutist solidaarsusmaksu ülemäärasele kasumile. Maks puudutab kasumit, mis on saadud nafta-, gaasi-, söe- ja rafineerimissektoris ning mis ei ole hõlmatud väiksemate piirkuludega tootjate tulude ülempiiriga. Ajutine maks säilitaks rohepöörde jaoks vajalikud investeerimisstiimulid. Liikmesriigid koguksid seda 2022. aasta kasumilt, mis on üle 20 protsendi suurem eelmise kolme aasta keskmisest kasumist.

Tulu koguksid liikmesriigid ja see suunataks ümber energiatarbijatele, eelkõige vähekaitstud eratarbijatele, hinnatõusust rängalt mõjutatud ettevõtetele ja energiamahukatele tööstusharudele. Liikmesriigid võivad rahastada ka piiriüleseid projekte kooskõlas kava REPowerEU eesmärkidega või kasutada osa tuludest selleks, et ühiselt rahastada tööhõivekaitse meetmeid või edendada taastuvatesse energiaallikatesse ja energiatõhususse tehtavaid investeeringuid.

Täiendava sekkumisena elektrituru eeskirjadesse teeb komisjon ka ettepaneku laiendada energiahindade meetmepaketti, mis on ette nähtud tarbijate aitamiseks. Ettepanekud teevad esimest korda võimalikuks omahinnast madalamad reguleeritud elektrihinnad ning nendega laiendatakse reguleeritud hindu ka väikestele ja keskmise suurusega ettevõtjatele.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.