"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Peaminister Kallas Palgafond kasvab vähemalt 5 protsenti kõigile (1)
17. september 2022
Pealinn

Peaminister Kaja Kallas ütles, et kaks päeva kestnud riigieelarve arutlustel kujunesid põhilised vaidlused püsikulutuste võtmise osas, kuid lõplikute otsustega jäädi rahule ning lepiti kokku, et palgafond kasvab vähemalt viis protsenti kõigile.

“Tähtis on see, et me käitume vastutustundlikult. Ei suurenda riigi defitsiiti, aga samal ajal aitame inimesi sellel raskel ajal, et meil ei tekiks ühiskonnas täiendavaid pingeid,” ütles Kallas. Tema sõnul lepiti kokku, et palgafond kasvab vähemalt viis protsenti kõigile, aga lisaks prioriteetsetele gruppidel. See tähendab, et politseinikud, päästjad, õpetajad, sotsiaaltöötajad saavad palgatõusu vähemalt 15 protsenti. Lisaks otsustati hankida ka keskmaa õhutõrje ning täiendav raha eraldati ka eestikeelsele haridusele üleminekuks, kirjutab Postimees.

Riigieelarve defitsiit peaministrit ei morjenda. “Kõrge inflatsiooni tõttu on ka maksulaekumised erakordselt kõrged ja see võimaldab meil neid maksulaekumisi anda tagasi inimestele läbi selle, et me tõstame toetusi ja ka riigi palgal olevate inimeste palku,” selgitas Kallas.

Samuti hoolitsetakse ka vähesema sissetulekuga inimeste eest. “Tulumaksuvaba miinimumi tõuseb järgmisest aastast 654 euroni, mis tegelikult just väiksemat palka saavatele inimestele jätab rohkem raha kätte,” sõnas Kallas. Lisaks tõusevad järgmisest aastast pensionid 18,3 protsenti kõik kokku koos erakorralise pensionitõusuga.

Oktoobrist tõuseb üksi elava pensionäri toetus ja juba on tõstnud ka toimetulekutoetust 33 protsenti. “Seda kõike selleks, et aidata toime tulla. Esimesest jaanuarist oleme kokku leppinud ka lastetoetuse, peretoetuse ja ükiskvanema toetused tõusevad märkimisväärselt, et aidata nende kuludega toime tulla,” lausus peaminister.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

palgafond kasvab kõigile
19. sept. 2022 00:57
see tähendab, et ka turvateenistused, müüjad, koristajad jt. hakkavad saama rohkem palka ?