"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
FOTOD Mondo kutsus tänavakunsti tutvustavale rattatuurile (0)
18. september 2022
Foto: Mondo

Mondo korraldas kampaania #IShareHerPower raames uusi tänavakunsti teoseid tutvustava rattatuuri ning kutsus noori üles võtma osa kleepsukavandite konkursist.

Vaata galeriid (31)

Kampaania jooksul on Tallinnas valminud neli suuremat tänavakunstitööd neljalt professionaalselt kunstnikult. Teoste eesmärk on rääkida läbi tänavakunsti sellest, kuivõrd tugevalt mõjutavad kliimamuutused soojema kliima ja madalama sissetulekuga riikide inimeste igapäevaelu. Kunstnike tööde inspiratsiooniks olid naissoost kliimaaktivistid ning nende võitlust tuleviku nimel erinevates maades. 

18. septembril Velomarketi ja Lasnaideega koostöös toimuv rattatuur viib huvilised tutvuma kolme kunstiteosega. Tuur algab kell 16 Telliskivi loomelinnakus, esimene peatus on Puhangu tänaval, kus saab näha Andrei Kedrini (Sodacats) tööd. Edasi liigutakse Kalamaja parki, mille servas asuval alajaamahoonel on Maria-Liisa Leonidovi teos, mis on inspireeritud Mehhiko keskkonnaaktivisti Leydy Pechi tegevusest. Kalamaja Velomarketi kaupluse juures tehakse ka tee- ja kringlipaus ning sealt suundutakse edasi Ülemiste linnakusse, kus asub #IShareHerPower kampaania kõige mahukam teos – Lex Zoozi üle 7 meetri kõrgune seinamaal võtab fookusesse metsakaitse ning on inspireeritud keskkonnaaktivisti Wangari Maathai tegevustest. 

„Valisin oma teose teemaks “metsakaitse”, sest see teema on mulle lähedane ja ühtlasi on see probleem, mis on aktuaalne ka Eestis. Wangari Maathai astus 50 aastat tagasi, kui kaitseorganisatsioone polnud, peaaegu üksi välja, et kaitsta Aafrika metsi ülemaailmsete tööstus- ja naftaettevõtete eest, mis hävitasid Keenia ja kogu Aafrika ökosüsteemi. Arvan, et sellise naise eeskuju teades peaks inimestel natuke häbi olema, kui tähelepanematud me looduse suhtes oleme tehes nägu, et probleeme polegi,“ ütles kunstnik Lex Zooz.

Pärast rattatuuri lõppu on kõigil võimalik ühiselt kulgeda tagasi Vabaduse väljakule, aga tagasisõiduks saab muidugi valida ka enda marsruudi või kasutada rongi. 

Rongiga on mugav sõita vaatama ka kampaania neljandat tööd, mis rattatuuri marsruudist välja jääb. Tallinna Nõmme Huvikooli seinale lõi Tšaadi keskkonnaaktivisti Hindou Oumarou Ibrahimi tegevustest inspireeritud teose Soome kunstnik Essi Ruuskanen. 

#IShareHerPower kampaania raames antakse välja ka naisaktivistidest inspireeritud kleepsualbum ning toimub 15-25 aastastele noortele suunatud kleepsukavandite konkurss. Konkursi eesmärk on, et Eesti noored mõtestaksid endale sobiva kunstivormi kaudu keskkonnaga seonduvaid väljakutseid ning leiaksid motivatsiooni juba tegutsevate keskkonnaaktivistide tegudest. Kavandite esitamise tähtaeg on 30. september. Rohkem infot konkursi kohta leiab siit. 

Huvist võtta osa tasuta rattatuurist saab märku anda siin. 

Kampaania #IShareHerPower sündis koostöös MTÜ Rural Urban Art ja MTÜ Lasnaideega.

Tänavakunsti kampaaniat rahastavad Euroopa Komisjon ja Eesti Rahvusvahelise Arengukoostöö Keskus – ESTDEV. Tööde loomist toetas värvidega AkzoNobel ja tõstukitega Ramirent. Mondo tänab koostöö eest pindade osas Ülemiste Cityt, Tallinna Nõmme Huvikooli ja Elektrilevi.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.