"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Enne aastat 2000 ehitatud kortermajad saavad rohetoetust (0)
19. september 2022
Foto: Scanpix / foto on illustratiivne

Tallinn käivitas juulis uue korteriühistute rohepöördetoetuse, millega toetab päikesepaneelide, soojuspumpade jm taastuvkütte rajamist, samuti hüvitab linn osaliselt kaugküttevõrguga liitumise kulud.

Toetuse määr on 30% ning ülempiiriks 20 000 eurot korterelamu kohta. Toetust saab taotleda korterelamule, mis on ehitatud või kasutusele võetud enne 2000. aastat. Volikogu esimehe Jevgeni Ossinovski sõnul tuleb eelolev talv pealinna elanikele väga keeruline, kuna tõusevad nii elektri- kui ka küttehinnad.

“Muidugi peavad riik, omavalitsus ja meie kaugküttepartner tegema kõik endast oleneva, et leevendada hinnatõusu tarbijatele,” selgitas Ossinovski. “Teame, et nii ettevõtted, korteriühistud kui ka kodutarbijad otsivad säästlikumaid võimalusi, ning praegu on õige aeg toetada investeeringute tegemist.”

Volikogu esimees julgustas soojaettevõtet Utilitas kiirendama hoonete liitmist kaugküttevõrguga. “Ehkki enamik Tallinna hooneid on juba kaugküttevõrgus, on meil jätkuvalt terveid asumeid, kuhu kaugküttetoru ei ulatu, ja see jätab inimesed ilma soodsamast ja keskkonnasõbralikust toasoojast,” ütles Ossinovski. “Teame, et kaugküttevõrguga liitumine ei ole odav investeering, mistõttu jääb paljudel korteriühistutel otsus tegemata. Nüüd on korteriühistutel võimalik taotleda kaugküttega liitumise toetust 30% ulatuses liitumistasust.”

Enamikku lokaalküttel olevatest kortermajadest ja ärihoonetest köetakse maagaasiga, mille hind on hüppeliselt tõusnud ja varustuskindlus seoses Venemaa sõjaga kahtluse all. Ossinovski hinnangul on õige aeg vähendada oluliselt maagaasi tarbimist Tallinnas. “Neis piirkondades, kuhu kaugküttevõrgu arendamine on asukoha tõttu lähiaastatel perspektiivitu, tuleb toetada tarbijaid oma lokaalsete küttesüsteemide ümberehitamisega taastuvenergiale,” märkis volikogu esimees. “Need on eelkõige õhk-vesi või maasoojuspumbad. Ka siin tuleb linn korteriühistutele appi, hüvitades 30% taastuvenergiaseadme paigaldamise kuludest.”

Toetust saab taotleda Tallinna kodulehelt, lähem info: https://www.tallinn.ee/et/rohepoordetoetus

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.