"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Euroopa Kohus põhistas rahanõude kõige nõrgematelt (0)
19. september 2022
Foto: Scanpix / foto on illustratiivne

Euroopa Kohtu otsusega tuleb riigieelarvest hakata bussiettevõtetele hüvitama puudega inimeste ja õpilaste vedamise kulu, kui nad seni on saanud tasuta sõita. Vaidlus algas Lux Expressi hagist riigi vastu: bussifirma arvates ei tohi ühistranspordiseadusega kehtestada taolist tasuta vedamise kohustust.

Kuna Euroopa Kohtu otsus on meie halduskohtu jaoks siduv, tuleb edaspidi suure tõenäosusega riigieelarvest kas bussifirmadele raha leida või käed üles tõsta ning hakata kõige nõrgematelt ühiskonnagruppidelt raha nõudma. Lux Express nõuab nüüd kolme aasta eest tagasiulatuvalt kaks miljonit eurot.

Teisalt pole see otsus veel jõustunud, vaid on Eesti kohtule antud n-ö juhtnöör. Kuigi Lux Expressi kui äriettevõtte mure teenistuse pärast on mõistetav ja praegune aeg on majanduslikult raske kõigile, soodustab taoline Euroopa Kohtu otsus siiski autostumist. Eriti juhul, kui riik keeldub kompensatsioonist.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.