"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Konkurentsiameti analüüs: sissemurdmine lahtisest uksest (0)
19. september 2022
Foto: Scanpix

17. augustil oli keskmine elektrihind Eesti hinnapiirkonnas 682,05 eurot/MWh ja kella 18-19 jõudis see lausa 4000 euroni MWh eest. Konkurentsiamet algatas seepeale uurimise, mis pidi kuu aja jooksul leidma vastuse küsimusele, millest taoline hinnaanomaalia tekkis. Nüüd teatati uurimise pikendamisest, sest olevat vaja rohkem aega, et seda kõike läbi analüüsida.

Samal ajal tegutseb meil teaduste akadeemia juures energeetikanõukogu, kes oleks võinud konkurentsiameti küsimustele vastused leida mitte kuu aja, vaid mõne päevaga. Defitsiidi tingimustes Nord Pooli turg nimelt ei toimi. Lisanduvad spekulatiivsed tehingud ja selle taustal on riigid asunud ennast ise päästma. Näiteks Norra piirab elektri eksporti vaatamata enda paiknemisele Nord Pooli turul. Riigid on energiadefitsiidi vastu valinud väga lihtsa taktika: enesekaitse. Tarbitakse oma toodangut ja eksporti läheb minimaalselt.

Nii, et mis mõtet või tähtsust on nimetatud analüüsil, kui reaalsuses ei ole Eestil võimalik mitte midagi Nord Pooli börsil muuta. Peale selle, et lülitab CO2 hinnakomponendi elektri hinnast välja ja asub uuesti täies mahus kodumaisest põlevkivist elektrit tootma. Lisaks ettevõtete sulgemisele on hakanud oma maju müüma tavalised Eesti pered, kes on need saanud vanematelt ja keda ei koorma isegi pangalaen. Põhjus lihtne: ei jaksa kütta.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.