"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Kui ei leita raha õpetajatele, tuleb ikkagi maksta – sotsiaaltoetusi (0)
19. september 2022
Foto: Albert Truuväärt / foto on illustratiivne

Eesti keelt oskavate õpetajate puudusest venekeelsetes koolides on kõneldud aastakümneid, kuid siiani pole lahendust. Eriti groteskne on olukord kohaliku ajalehe Põhjarannik andmetel Ida-Viru kutsehariduskeskuses, kus eesti keelt valdavate õpetajate puudus on üks peamisi põhjusi, miks riigile kuuluvas õppeasutuses õpetatakse eesti keeles vaid juuksureid ja veel mõnda ametit, ülejäänud õppijad aga omandavad teadmisi vene keeles.

Õpetajate leidmise muudab veel keerulisemaks, et eestikeelsetes koolides üldiselt vene keelele võõrkeelena rõhku ei panda ja seega pole ka pinnast, kust leida eesti keelt kõrgel tasemel valdavaid õpetajaid vene õppekeelega õpilastele. Ida-Virumaa koolide lõpetajate eesti keele oskus on lisaks üsna kehv ja kui ei saada aru lasteraamatust, pole võimalik õpetada neile eesti keeles ka näiteks autoehitust.

Ainuüksi tänavu juunis registreeriti töötuna üle saja värske Ida-Viru kutsehariduskeskuse lõpetaja, teiste seas ka muidu tööturul nõutavaid infotehnolooge ja multimeedia spetsialiste.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.