"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Karis: Putini mobilisatsiooni otsus tähendab lüüasaamise tunnistamist (3)
21. september 2022
President Alar Karis. Foto: Scanpix

President Alar Karise sõnul tähendab Venemaa presidendi Vladimir Putini otsus välja kuulutada osaline mobilisatsioon Putini ühemõttelist tunnistamist, et sõjaga Ukrainasse minnes on ta lüüa saanud, vahendab BNS.

“Samuti tähendab 300 000 reservväelase püssi alla võtmine, et Venemaa sõjaväe senised kaotused Ukrainas on olnud väga rängad,” ütles president Karis.

Mobilisatsioon näitab Eesti riigipea sõnul ka seda, et naabritevastase sõjapoliitika jätkamise nimel ei hooli Venemaa juhtkond oma kodanike eludest, saates üha uusi üksusi lahinguväljale hukatusse, tuues leina tuhandetesse kodudesse. 

“Mobilisatsioon näitab ka seda, et Putin ei soovi sõda lõpetada, vaid tahab sõda iga hinnaga jätkata. See on põhjus, miks allasurutud kodanikuühiskond Venemaal asendas sõna „mobilisatsioon“ sõnaga „mogilisatsioon“. „Mogila“ tähendab vene keeles hauda,” lausus Karis.

“Putini algatatud agressioonisõja senised kümned tuhanded hauad Ukrainas ja Venemaal jäävad igavesti süüdistama neid, kes selleks sõjaks käsu andsid, aga samuti selle sõja toetajaid,” märkis riigipea.

President Karis lisas, et demokraatlik Euroopa, demokraatlik maailm ei lase end eksitada võltsreferendumitest Ukrainalt okupeeritud aladel ega hirmutada osalisest mobilisatsioonist Venemaal. “Me jääme oma toetusega Ukraina kõrvale ja meie eesmärk on teha agressorile agressiooni hind nii kõrgeks, et see lõpetaks sõja,” toonitas riigipea.

Tema sõnul Eestit otseselt Venemaa mobilisatsiooniotsus praegu ei ohusta. “Küll aga ohustab kogu maailma selline Venemaa, kes vägivalla ja agressiooniga püüab ka 21. sajandil dikteerida naabritele nende välis- ja sisepoliitilisi valikuid ning ründab sõjaga nende territoriaalset terviklikkust,” lausus president Karis.

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

lisaja
21. sept. 2022 16:44
Dmõtro Gordon samal teemal. https://www.youtube.com/watch?v=W84kQzOR-oU
Arvamus
21. sept. 2022 13:39
Pigem on see märk sellest, et Moskvas on viimaks aru saadud, et ollakse sõjas. Venemaa puhul pole selles aga tegelikult midagi erakordset, ka adekvaatne reageering näiteks Napoleoni või Hitleri tegevusele oli visa tulema ja enne jõuti kaotada mitmeid lahinguid, kuid selle sõja lõpptulemuse otsustavad lahingud on Ukrainas seni veel pidamata, kuid Karisele võib andeks anda, sest eks sellised unistused ja soovunelmad ole Euroopa valitsejatel ja poliitikutel alati olnud nii kaugele kui ajaloos ka tagasi ei vaata, miks temagi siis siin erand peaks olema, läbinisti eurooplane nagu ta teatavasti on!
lend-lease
21. sept. 2022 16:58
Napoleoni vastu sõdisid lisaks Venemaale veel mitmed liitlasriigid. II maailmasõjas tõi pöörde USA massiline relva - ja majandusabi NLiidule.