"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kumu näitab filmi miniseelikute emast (0)
21. september 2022
Mary Quant – Camilla Rutherfordi kehastuses Foto kaader filmist

Selle üle, kes leiutas miniseeliku, võib vaielda. Kindel on aga see, et rahvusvahelise moeröögatuse tegi sellest Mary Quant.

Just temale, mõjukuselt Diori ja Chaneliga võrreldud inglise moekunstnikule teeb kummarduse pigem näitlejana tuntud, ka „Bram Stokeri Draculas” vampiiritari mänginud, kuid nüüd dokumentalistiks hakanud Sadie Frost, kelle film „Quant” jõuab ekraanile kolmapäeval Kumu kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide sarjas.

Praegu 92-aastane Mary Quant tegutses 1960ndatel moerevolutsiooni eesotsas, olles üks uue stiiliajastu kuulutajatest – just tema kavandas ja ärgitas naisi kandma miniseelikuid, mikropükse ja värvilise mustriga sukkpükse.

„Ole vaba, ole sina ise,” kõlas tema moto.

„Ma vihkasin moodi ja kuidas see oli. Minu meelest pidid rõivad olema palju praktilisemad ja mõnusamad, aga ometi seksikad. Me ei tahtnud välja näha nagu hertsoginnad,” selgitab ta filmi arhiivikaadrites oma esimeste rõivaesemete valmimise tagamaid 1950ndate keskel, kui mood oli valdavalt veel vanamoeline ja mõeldud valitutele.

„Quant” esilinastus mullu Londoni filmifestivalil ja tuli menukalt välja ka Suurbritannia kinodes.

Kolmapäeval, 21. septembril kell 18 Kumu auditooriumis aset leidva seansi juhatab sisse moekunstnik ja õppejõud Piret Puppart.

Kultuuriteemaliste filmide sarja „Kumu dokumentaal” korraldavad Kumu ja PÖFF. Sissepääs kõigile selle sarja seanssidele on prii.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.