"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Tallinna kaasav eelarve ootab linlastelt ideid, mida linna raha eest võiks 2023. aastal teoks teha (0)
21. september 2022
Mihhail Kõlvart Foto Mats Õun

“Täna me saame juba tõdeda, et kaasav eelarve ei ole enam projekt, vaid protsess – meil tekivad järjest uued ideed, tänu millele sünnivad uued projektid. Paljud neist on juba ellu viidud ja mõned projektid võtavad kauem aega, aga mul on hea meel tõdeda, et juba on laekunud järgmise aasta osas üle 100 ettepaneku,” ütles linnapea Mihhail Kõlvart.

“See tähendab, et kaasava eelarve idee on tallinlaste poolt vastu võetud ja inimesed aktiivselt ka osalevad. Aga 2.oktoobrini on veel aega ja me loodame, et mõtteid tuleb veel.”

Kuni 2. oktoobrini on kõigil Tallinna elanikel võimalus esitada oma kogukonnale meelepäraseid ideid, mida linna raha eest võiks 2023. aastal teoks teha. Seni on esitatud 104 ideed, enamik neist turvalise ja keskkonnasõbraliku linnaruumi loomiseks.

Tallinn teeb linlaste abiga kaasavat eelarvet kolmandat korda.

„2021. aasta kaasava eelarve rahvahääletusel võitnud projektid on valminud või veel valmimas, sest nii mõnigi projekt osutus planeeritust mahukamaks,“ ütles linnapea Mihhail Kõlvart. „2022. aasta kaasava eelarve võiduprojektid on kõik juba samuti töös. Linlaste ideed kaasavasse eelarvesse teevad teoks algatused, mis toovad linnaruumi kogukonna jaoks hubasust, meeldivust, turvalisust ja mõnusat vabas õhus veetmise võimalust. Kaasav eelarve on iga linlase võimalus linnakeskkonda ise paremaks muuta ja näha selle realiseerumist,“ lisas Kõlvart.

Kaasava eelarve ideekorjele saab ideid esitada Tallinna veebilehel tallinn.ee/et/kaasaveelarve või linnaosavalitsustes ja Tallinna linnavalitsuse teenindussaalis paberkandjal.

Kaasava eelarve raha saab kasutada üksnes avaliku kasutuse ja vaba juurdepääsuga objektide jaoks. Tegemist peab olema investeeringuga, mille maksumus on hinnanguliselt kuni 100 000 eurot. Tallinn on järgmisel aastal Euroopa Roheline pealinn, mistõttu oodatakse eeskätt ideid, mis aitavad muuta linnaruumi keskkonnasõbralikumaks ja aitavad populariseerida hoolivat keskkonnakäitumist.

Ideekorjele esitatud ideede teostatavust hindab spetsialistidest koosnev ekspertkomisjon ning sõelale jäänud ideed liiguvad edasi tutvustamisele, arutamisele ja seejärel rahvahääletusele.

Lõppvooru jõudnud projektide vahel toimub 21. novembrist kuni 4. detsembrini avalik hääletus, kus saab oma hääle anda Tallinna elanik alates 14. eluaastast.

Kaasava eelarve planeeritav kogusumma 2023. aastal on üks miljon eurot, täpse summa kinnitab Tallinna Linnavolikogu Tallinna linna 2023. aasta eelarve vastuvõtmisel. Miljon eurot jagatakse linnaosade vahel, laias laastus saab iga linnaosa ca 100 000 eurot kaasava eelarve projekti realiseerimiseks.

2021. aasta kaasava eelarve ideekorjele laekus 420 ideed, millest 99 läksid avalikule hääletamisele. 2022. aasta kaasava eelarve ideekorjele laekus 389 ideed ja avalikule hääletamisele läks neist 132.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.