"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Kindralmajor Veiko-Vello Palm: Vene mobilisatsiooni põhjendus on selge jama (8)
21. september 2022
Kaitseväe juhataja asetäitja kindralmajor Veiko-Vello Palm. Foto: Mats Õun

Kaitseväe juhataja asetäitja kindralmajor Veiko-Vello Palm märkis kolmapäeval, et Venemaa põhjendused osalise mobilisatsiooni väljakuulutamisel on sulasege jama ning tegelik eesmärk on paaniline soov leida elavjõudu ligi tuhande kilomeetri pikkusele rindejoonele Ukrainas – Eestile pole samas vahetu sõjaline oht suurenenud.

Palmi sõnul on osalise mobilisatsiooni väljakuulutamise teade piisavalt tähtis sündmus, et sellest kohe rääkida. “Me ei tea sellest piisavalt palju, seda tuleb kohe märkida. Seni on teada vaid ametlik käsk korraldada osaline mobilisatsioon,” ütles Palm, lisades, et mobilisatsiooni käsu sisu on küllaltki standardne.  

Mobilisatsiooni mahu osas on räägitud ümbes 300 000 – 330 000 inimesest. “Kui seda otsuse teksti lugeda ja kuulata Putini kõnet, siis plaanitakse tuua inimesi erialade kaupa. Vanuse rühmad on 18-65 aastat. Samas pole eraldi välja toodud piirkondi ega ka erialasid,” ütles Palm. 

Tema sõnul on huvitav see, et pole kutsutud mitte ainult sõjaväe, vaid ta teiste jõustrutuuride tarbeks. Seega võib näha mobilisatsiooni ilmselt ka Vene rahvuskaardi jaoks.

Palmi sõnul on andmeid, et osades piirkondades on kehtestatud vähemalt osaline väljasõidukeeld 18-65-aastastele meestele, mis on tähelepanuväärne.

Palmi sõnul erineb Vene mobilisatsioon oluliselt Eesti omast. “Seal peetakse inimeste üle arvestust nende elukoha järgi ja isegi kui kuskil on olemas üksuste nimekirjad, siis sinna kantakse liikmeid nende elukoha järgi ning nad pole varem kohtunud oma üksuste teiste liikmetega,” selgitas Palm. 

“Me oleme näinud Venemaal õppuseid, kus kuu või kahe kuu jooksul jõutakse vaid rühma formeerimiseni ehk umbes 100 inimese suuruste üksuste kokkukutsumiseni,” ütles Palm.  

Poolnaljaka tähelepanekuna saab Palmi sõnul välja tuua, et mobilisatsiooni alla ei kuulu inimesed, kes on kriminaalkorras karistada saanud. Samas näitab senine praktika, et just vanglatest on üritatud leida täiendust Ukrainasse rindele. 

Palmi sõnul üritab Venemaa mobilisatsiuooni pigem läbi viia piirkondades, mis on keskustest kaugemal ehk ei soovita tegutseda Moskva ja Peterburi piirkonnas. 

“Putin on öelnud, et mobilisatsiooni on vaja, et kaitsta Venemaad. See on muidugi täielik jama, keegi ei ründa Venemaad,” ütles Palm, lisades, et Venemaa selge eesmärk on suunata täiendavat elavjõudu Ukrainasse ligi tuhande kilomeetri pikkusele rindele.  

Eestil on Palmi sõnul reageerimise osas meetmete pakett väljatöötamisel ja see liigub peagi kaitseministri lauale. “Otsene sõjaline oht Eestile ei ole suurenenud, kuid kindlasti ei tohi pisendada Venemaa sammu tähtsust,” ütles Palm. 

Kommentaarid (8)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

magrib
24. sept. 2022 15:27
Araabia maailm Ukrainas toimuvast sõjast. h ttps://www.youtube.com/watch?v=p3Y_WaQgzVQ h ttps://russian.palinfo.com/
Polkovnik
22. sept. 2022 05:56
Lihtsalt hämmastav, et meil isegi kindralitel juba juurdepääs Venemaa algallikatele puudub ja luure ilmselt lausa juba kolmel jalal lonkab, sest muidu teaks ta, et Putin just tuhande kilomeetri pikkust rinnet mobilisatsiooni ühe peapõhjusena teiste põhjuste seas ka nimetas, koos vajadusega vastu seista mitte enam Ukraina sõja- vaid juba kogu lääne jõududele ning neid lõpuks ka võita, mis päris sõja kogemuseta kabinetikindrali mõistuse juba ilmselt lõplikult sassi on ajanud kui sellist poliitpropagandavahtu suust välja ajab nagu siin näha ja millel kahjuks tegeliku olukorraga üha vähem seost. Ausalt öeldes muret tekitav, et just sellistele inimestele on paraku usaldatud meie riigi ja inimeste kaitse.
variant
23. sept. 2022 20:08
https://eestinen.fi/2022/09/karm-venelaste-video-soda-algas-alles-nuud-suund-on-kiievi-peale/
lugeja
21. sept. 2022 19:22
Osalise mobilisatsiooni määrus ei ütle, et ajateenistusse võetakse ainult reservväelasi, nagu ütles oma kõnes Vladimir Putin. Kaitseministri sõnul on Venemaal „tohutu mobiliseeritav ressurss” – üle 25 miljoni inimese. https://eestinen.fi/2022/09/putini-mobilisatsiooni-maaruses-on-uks-salajane-koht-niipalju-on-sellest-teada/
Polkovnik
22. sept. 2022 06:06
Mobiliseeritakse nii palju kui on vaja ja neid keda on vaja ning rohkem polegi vaja kellegil teisel peale asjaosaliste endi teada, saa aru, et tegemist on sõjaga kus elanikonna informeerimisele kehtivad omad reeglid ja piirangud nii meil, Venemaal kui mujal. Palju tead sa näiteks Ukrainas juba korraldatud mobilisatsioonide käigus mobiliseeritute arvust ja muudest antud teemaga liituvatest üksikasjadest? Usun, et mitte isegi nii palju kui Venemaal eile välja kuulutatud mobilisatsioonist.
lugeja
21. sept. 2022 16:39
Saksa veteranpoliitik Wolfgang Schäuble ütles, et Lech Kaczynskil (Poola endine president) oli 2008. aastal õigus, öeldes, et Putin ründab kõigepealt „Gruusiat, siis Ukrainat, siis Balti riike ja siis Poolat… me teadsime kõike ja keeldusime seda nägemast”. https://eestinen.fi/2022/09/saksa-veteranpoliitik-me-teadsime-koike-aga-ei-votnud-midagi-ette-jargmisena-runnatakse-balti-riike/
Wilhelm
21. sept. 2022 14:32
Gott, strafe Rusland!
Josephine
21. sept. 2022 14:28
Edasi Prantsusmaa!