"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
video ja fotod Tallinna Saksa Gümnaasium tähistas saksakeelse osakonna 25. sünnipäeva (1)
24. september 2022

Tallinna Saksa Gümnaasiumi saksakeelne osakond tähistas täna oma 25. sünnipäeva. Veerand sajandit tagasi alustas kool president Lennart Meri algatusel. See on ainulaadne õppeasutus mitte üksnes Tallinnas ja Eestis, vaid ka Baltikumis.

“Sellist intensiivset kahe riigi vahelist koostööd koos kahe lõputunnistusega, kus õpilased saavad nii eesti kui saksa lõputunnistuse, sellist ei ole mitte ainult Tallinna pildis, vaid ka Baltimaade ja Euroopa pildis on see väga eriline hariduslik mudel,” ütles Tallinna Haridusameti juhataja Kaarel Rundu.

Vaata galeriid (62)

“Väga lahedat mitmekeelset keskkonda, see tähendab teise metoodikaga õpetajaid, kes seda võivad ka jagada meie õpetajatega. Need saksa osakonna õpetajad Saksamaalt ju vahetuvad, nad tulevad Saksamaa erinevatest piirkondadest, iga inimene toob kaasa oma metoodika ja omad põhimõtted,” tõi välja Tallinna Saksa Gümnaasiumi direktori kohusetäitja Maive Merkulova.

Ka Saksa riigile on kool tähtis, seda toetavad nii Goethe Instituut kui Saksa riik. Miks see neile nii oluline on?

“Ma usun, et 25 aastat on tähtis teetähis, kus 25 aastat on loonud sellise innuka kolleegiumi ja palju õpilased tunnevad rõõmu sellise juubeli tähistamisest. Midagi on õigesti tehtud, seda ei saavutata üksi, seal peavad kõik vaeva nägema – valitsus, linnavalitsus, koolijuht, õpetajad ja õpilased – see on Tallinna Saksa Gümnaasiumil täiesti õnnestunud,” sõnas Saksamaa Liitvabariigi suursaadik Eestis Anette Klein.

25 aasta jooksul on Tallinna Saksa Gümnaasiumi saksakeelse osakonna lõpetanud 468 õpilast.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

repliik
24. sept. 2022 09:56
Eesti keele ausammas asub Kadrinas. Ausammas on ühtlasi pühendatud ka kolmele Kadrina saksa rahvusest pastorile. Just Rainer Brockmann, Joachim Gottlieb Schwabe ja Heinrich Stahl panid aluse eesti kirjakeelele. Heinrich Stahl kirjutas esimese eesti keele õpiku "Anführung zu der Estnischen Sprach" ("Juhatus eesti keele juurde", 1637). Joachim Gottlieb Schwabe 18. sajandi lõpus kirjutatud religioossed luuletused võivad olla üldse esimesed eestikeelsed luuletused. Rainer Brockmann kirjutas omakorda esimesed eestikeelsed ilmalikud kunstiküpsed luuletused.