"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
President Karis Texases Eesti on digitaalse äri keskus (2)
25. september 2022
Pealinn

President Alar Karis rääkis laupäeval Austinis Texase Ülikoolis peetud loengus, kuidas 30 aasta eest valitud tee, demokraatia ja vaba turumajandus on teinud Eestist eduka digiriigi – riigipea kinnitas, et ükssarvikute riigis Eestis on lihtne ettevõtlusega tegelda ning kutsus üles seda võimalust kasutama.

Eesti on president Karise sõnul Euroopa Liidu kümne parima innovaatori hulgas. „Uue Põhjamaana on Eesti Põhja-Euroopa digitaalse äri keskus,“ sõnas president.

Eesti on rahvusvaheliselt tuntud kui suurepärane koht uuendusliku ettevõtluse alustamiseks. „Meie erakordne keskkond digitaalsete idufirmade jaoks on aidanud luua kümme ükssarvikut ja loodame, et see tee jätkub. Eesmärk on, et 2025. aastaks oleks meil 25 ükssarvikut,“ lausus president Karis. „Lubage ma selgitan selle konteksti – meie riigis elab 1,3 miljonit elanikku, nagu Dallase linnas. Meil on kümme iduettevõtet, mille väärtus on üle miljardi dollari. Idufirmade sektor teeb meid suuremaks,“ sõnas riigipea loengul. 

„Isegi ärist rääkides ei saa me mööda geopoliitikast. Praegune geopoliitiline olukord on ajendanud paljusid, eelkõige väljaspool Eestit, meenutama, et meil on Venemaaga ühine piir. Selle piiri jagamine Venemaaga ei kujuta endast ohtu,“ rõhutas Karis. 

„Oleme osa maailma võimsaimast julgeolekuliidust – NATO. Alaskal Anchorage’i elanikud on samamoodi rahus kui inimesed Eestis. See privilegeeritud liikmesus paneb meile aga suurema vastutuse rahu tagamisel meie piirkonnas laiemalt,“ tõi Eesti president esile. „See on üks põhjusi, miks Eesti on maksimaalselt toetanud Ukrainat,“ sõnas president Karis ning kõneles ka Ukraina põgenike abistamisest.

President Karis kohtus ka Texase Ülikooli kantsleri James B. Millikeni ja presidendi Jay Hartzelliga, kellega kõneleti väljavaadetest haridus- ja teaduskoostöös.

Eesti riigipea osales EyeVi Technology esinduse avamisel Austinis ning innustas Eesti ja USA ettevõtjaid investeerima ja ärisidemeid looma. 

Texases kuuluvad visiidi äridelegatsiooni ettevõtete SolarStone, Bikeep, ELMOrent, Clevon, BugBox, CleanTech Estonia, EyeVi Technology, Karma Ventures, NordicNinja VC, Tera Ventures, Trind Ventures, United Angels VC, VergeHealthtech Fund, Sienna Secondary Fund, SmartCap, Superangel/Tallifornia/Fortumo, EstVCA, The Better Fundi ning EASi ja KredExi ühendasutuse esindajad. Ettevõtjate visiiti korraldab EAS-i ja KredExi ühendasutus koostöös välisministeeriumiga.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Kai
25. sept. 2022 11:08
Väga tore teade ja julgustav on teada, et meie president nii praktilisel tasandil Eestit tutvustas. Suur tänu!
Küsimus
25. sept. 2022 13:26
Oli see nüüd must huumor või?!