"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
LIIKLUSTALGUD Isegi kiiruse ületamine 5 km võrra võib jalakäija surmata (0)
26. september 2022
Albert Truuväärt

“Inimesed ei vaata oma kodurajooniski märke ja ületavad kiirust seal, kus jalutavad nende lapsed,” ütles liiklustalgute ajal ühes kihutajate lemmikpaigas, Rannamõisa teel Bauhofi ees autode kiirust mõõtnud Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen. Liiklustalgutel jäi vahele 1159 kihutajat.

Kui Pealinn Rannamõisa teele jõudis, oli Kägonen teinud kiiruseületamise eest trahvi kolmele autojuhile. “Kiiruse ületamine jäi mõjutustrahvi raamesse ehk ületamine oli väiksem kui 21 kilomeetrit tunnis,” ütles ta. “Autojuhid kipuvadki enamasti ületama kiirust 10-20 kilomeetrit tunnis.”

Põhjendusi ja vabandusi tuuakse Kägoneni kinnitusel erinevaid. “Kihutatakse tööle, keegi ees võib-olla sõidab liiga aeglaselt, tahetakse temast ette jõuda, keegi teeb mingi imeliku manöövri,” loetles ta. “Ma olen igasuguseid põhjendusi ja vabandusi kuulnud. Oleme täna käinud neljas kohas ja olukord on kõikjal sama halb. Inimesed ei vaata oma kodurajooniski märke ja ületavad kiirust seal, kus jalutavad nende lapsed.”

Trahv 5 eurot km kohta

Tallinna linn on alandanud paljudes kohtades piirkiirust 30 kilomeetrini tunnis ning Kägoneni sõnul on sellistel lõikudel kiiruseületamised suuremadki. “Näiteks Astangu tänav läheb läbi elurajooni – seal olid tulemused kahetsusväärsed, piirangut ületati isegi 21-kilomeetrise tunnikiirusega,” rääkis ta. “Kahjuks ei vaadata hoolikalt spidomeetrit, sõidetakse liiklusvooluga kaasa ja sellest see kiiruse ületamine tulebki. Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga.”

Kuni 21 kilomeetrit tunnis kiirust ületades on trahvimääraks 5 eurot ühe kilomeetri kohta See tähendab, et autojuht, kes ületab kiirust 15 kilomeetrit tunnis, peab rahakotti mõjutustrahvi näol kergendama 75 euro võrra.
Nõnda juhtus Mihkliga, kes enda sõnul ületas kiirust sellepärast, et saaks ühest aeglasemast autost mööduda. “Kahjuks läks üle,” tunnistas ta oma eksimust. “Mul juhtub seda suhteliselt vähe, lihtsalt praegu oli kiire, pean autoteenindusse minema.”

Mihkel rääkis, et tema sõidab üldiselt lihtsalt Keila ja Pärnu vahet, aga linnas on tema hinnangul kiiruseületajaid palju. “Eks see on see elutempo või närvilisus või … ma ei oskagi öelda,” pakkus ta. “Käin väga tihti Rootsis ja seal see liikluskultuur on hoopis teine. Eks põhjuseid võib olla mitmeid, aga kindlasti on meil siin see tempo oluliselt kiirem ja närvilisem.”
Mihkel tunnistas, et nägi juba hommikul uudistest, et päeval toimuvad liiklustalgud. “Ma arvasingi, et võib-olla juhtub minuga midagi sarnast – lihtsalt tähelepanematusest, pole midagi teha,” nentis ta. “Trahv on viis eurot kilomeeter, mind ootab vist 80- või 85-eurone karistus. Kindlasti paneb see mõtlema.”

Bemmivend jääb juhiloata

Tee äärde suunati ka BMW, mille juht enam nii kergelt ei pääsenud. “Selle juhi puhul on tegemist juba natuke raskema kiiruse ületamisega, mille eest on seadusega ette nähtud isegi juhtimisõiguse äravõtmine kuni pooleks aastaks,” selgitas patrullpolitseinik Kägonen. “Me vaatame juhi tausta ja siis otsustame, kas hakkame talt luba ära võtma või teeme rikkumise eest kohapeal rahatrahvi. Puhast kiiruseületamist oli tal 22 kilomeetrit tunnis. Selle rikkumise eest on ette nähtud kuni 400 eurot trahvi või juhtimisõiguse äravõtmine.”

Selle aasta algusest on Tallinnas patrullimise käigus registreeritud 25 000 kiiruseületamist. Kui lisada ka kiiruskaamerate jäädvustused, siis on kiiruseületajaid sel aastal linnas vahele jäänud üle 200 000. Liiklustalgutelt tuli teateid üle Tallinna kokku 1159. Kõige rohkem Kekslinnas (323) ja Põhja-Tallinnast (191), kõige vähem Piritalt ja Mustamäelt (kummaski 77). Muidu ületatakse kiirust üle linna ühtemoodi, nii et ühtegi linnaosa ei saa eraldi välja tuua.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Seotud artiklid