"Eesti meedia on olnud alati veidi paremale poole kallutatud, sotsiaalmeedia uhuu-gruppe ei tasu uskuda."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
video Tallinn soovib muuta kogu Pika tänava autovabaks, kuni 7. oktoobrini oodatakse linlastelt selle kohta tagasisidet (3)
26. september 2022
Pikk tänav Foto Albert Truuväärt

Tallinna linn plaanib lähiaastatel rekonstrueerida vanalinnas asuva Pika tänava ja selle käigus kaalutakse autovaba tsooni laiendamist kogu tänava ulatuses.

Abilinnapea Vladimir Sveti sõnul annaks Pika tänava kui vanalinna ühe olulisima tuiksoone rekonstrueerimisele palju lisandväärtust, kui see oleks pärast uuendamist ainult jalakäijate ja teiste kergliiklejate päralt. „Järk-järgult on vanalinnas autovaba tsooni laiendatud ja kaalume selle kehtestamist ka kogu Pika tänava ulatuses. See aitaks märkimisväärselt tõsta jalakäijate ohutust ning sellisel juhul saaks tänavaruumi ilusamaks ja mõnusamaks kujundada,“ sõnas Svet.

Praegu on Pikal tänaval autovaba tsoon alates Nunne ja Rataskaevu tänava ristmikust kuni Pagari tänavani. Tulevikus võiks autovaba tsoon olla kogu Pika tänava ulatuses ehk see laieneks Pagari tänavalt Tolli tänavani. Jätkuvalt jääks tagatud juurdepääs kaubandus- ja teenindusettevõtete autodele kella 06.00-st kuni 10.00-ni ning samuti säiliks kohalikel elanikel võimalus oma kinnistutele sõita.

Tänavu alustatakse tänava projekteerimisega ning täiemahuline rekonstrueerimine on plaanis järgmisel aastal. Selle raames uuendatakse maa-aluseid kommunikatsioone, sh sademeveekanalisatsiooni, muudetakse mugavamaks ja turvalisemaks jalakäijate ruumi, uuendatakse munakivisillutist ning antakse uus ilme Rohelise turu platsile.

„Ajalooline Pikk tänav on vanalinna üks olulisemaid tänavaid, mida tunnevad kõik tallinlased ja linna külalised. Sellise objekti uuendamine eeldab mitte ainult head linnaruumilist lahendust, vaid ka taktitundelist suhtumist ajaloopärandisse ning muidugi ka kohaliku kogukonna aktiivset kaasamist. Seega küsime kohalike arvamust veel enne projekteerimise algust ning loomulikult kaasame neid ka järgnevatel etappidel,“ lisas Svet.  

Pika tänava autovabaks muutmise osas saab avaldada arvamust, saates e-kirja aadressile kommunaal@tallinnlv.ee või kasutades tagasisidevormi Tallinna veebilehel: tallinn.ee/et/keskkond/pika-tanava-rekonstrueerimine. Kohalike seisukohti ja tähelepanekuid oodatakse 7. oktoobriks 2022. Hiljem korraldab linn ka tänava rekonstrueerimise teemalise arutelu, kus saab detailsemalt arutada nii jalakäijate tsooni kui ka muude aspektidega seonduvaid teemasid.

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Vanalinn
24. sept. 2022 08:49
Pole ime, et vanalinn ära sureb siis ju. Elu viiakse vanalinnast eemale lihtsalt.
Arvamus
24. sept. 2022 09:11
Sellised elumehd kes ilma autota enam isegi tualetis käidud ei saa, pole küll nüüd see elu milleta vanalinn ära sureks, pigem on just sellised tegelased seda elu seal seni suretanud, jätmata vanalinnas ülejäänutele eriti ruumi ja sõnaõigust.
Arvamus
24. sept. 2022 08:17
Tegelikult peaks kogu vanalinn autovaba olema. Eriti kui vaadat, kuidas sellest palju suurematel autovabadel territooriumitel mujal maailmas pole mingit probleemi piirdeala servas kogu vajalik kaup käsikärudele ümber laadida ja siis sedasi juba lõpppunkti toimetada. Ja ei tohiks vanalinnas müüa ka kaupu, mida inimene enam käe otsas kanda ei jõua. Ning erijuhtude võimalus, kui selleks tõesti vajadus peaks tekkima võib ju alati jääda. Ning ka vanalinna elanikud peaksid selle reegli alla käima, kui soovivad tõesti antud piirkonnas elada. Eriti kui arvestada, et isegi meie magalates tuleb auto tihti parkimiskohtade puudusel kodust üsna kaugele jätta ja pole veel kuulnud kedagi eriti nurisemas, et seda kohe ukse alla ei õnnestu jätta. Pealegi on väike jalutuskäik kindlasti tervislik nii noortele kui vanadele! Nagu ka öistele vanalinnas purjutajatele kainestav, kui nad enne koju jõudmist endid värskes õhus natuke rohkem tuulutada saavad!