"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Õiguskomisjon toetab vabatahtlike demineerijate kaasamise laiendamist, et neid oleks piisavalt ka kriisiolukorras (0)
27. september 2022
Foto: Scanpix / foto on illustratiivne

„Muudatus aitab kaasa sellele, et Päästeamet saaks demineerimistöid teha ohutumalt ning demineerijaid oleks piisavalt ka kriisiolukorras,“ lausus Riigikogu õiguskomisjoni esimees Heljo Pikhof, kelle sõnul suurendab tänasel istungil esimesele lugemisele saadetud eelnõu Päästeameti võimalusi kaasata demineerimistöödele abidemineerijaid.

Ta lisas, et eelnõu aitab parandada ka tuleohutust läbi küttesüsteemide korrashoiu andmete avalikustamise küttesüsteemide portaalis. „Loodetavasti julgustab see muudatus inimesi küttekollete korrashoiule rohkem tähelepanu pöörama,“ lausus esimees.

Riigikogu õiguskomisjon otsustas saata esimesele lugemisele eelnõu, mille eesmärk on suurendada siseturvalisust ja ohutust, luues muu hulgas Päästeametile rohkem võimalusi kaasata demineerimistöödele vajalike teadmiste ja oskustega vabatahtlikke.

Komisjoni aseesimees Marek Jürgenson osutas, et tuleohutuse parandamisse tasuks kaasata ka eraettevõtjaid, näiteks võiks kindlustusandjad enne kodukindlustuse sõlmimist küttekolde üle vaadata. Jürgenson lisas, et eelnõuga antakse Päästeametile ka õigus saata vajalikke teavitusi kõigile, kelle andmed on kantud päästeinfosüsteemi ja kes on seal teavitusteks oma nõusoleku andnud. „Päästeamet annab neile kõigile teada, kui on saabumas korstnapühkimise aeg või tuletõrje veevõtukohast on vett kasutatud,“ sõnas Jürgenson.

Istungil toodi välja, et eelnõuga antakse Häirekeskusele õigus kasutada hädaabiteadete ja abi- ja infoteadete andmekogusse kantud isikute kontaktandmeid, et vahetult pärast sündmust hädaabinumbrile helistajalt või lühisõnumi saatjalt talle osutatud teenusega rahulolu kohta tagasisidet küsida, et Häirekeskuse töö kvaliteeti parandada.

Istungil osalesid siseminister Lauri Läänemets ning Siseministeeriumi pääste- ja kriisivalmiduse asekantsler Viola Murd.

Komisjon otsustas saata valitsuse algatatud päästeseaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu (678 SE) Riigikogu täiskogu istungile esimesele lugemisele 12. oktoobril.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.