"Eesti meedia on olnud alati veidi paremale poole kallutatud, sotsiaalmeedia uhuu-gruppe ei tasu uskuda."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
Amazonase põlisrahvas võitleb Kumu ekraanil oma kodu eest (0)
28. september 2022
"Territoorium", kolonistid aktsioonis. Foto kaader filmist

Üks selle aasta olulisemaid keskkonnateemalisi filme jõuab Kumu ekraanile.

USA dokumentalisti Alex Pritzi kaasahaaravas filmis „Territoorium” (The Territory) seisab Amazonase vihmametsades elav 180-liikmeline uru-eu-wau-wau põlisrahvas oma maa eest, kust nad tahetakse välja tõrjuda – mets maha raiuda ning põllu- ja karjamaaks raadata.

Nad valivad oma juhiks 18-aastase Bitaté, kellel õnnestub esiotsa koos keskkonnaaktivist Neidinhaga koloniste eemal hoida, aga siis valitakse presidendiks oma põlisrahvaste vaenuliku poliitika poolest tuntud Jair Bolsonaro ja olukord ähvardab taas kontrolli alt väljuda. Ei jää üle muud, kui moodustada valvesalk, kes kasutab relvana filmikaamerat, et maahõivajate jultumus avalikuks teha.

„Tõeline tõsielutriller,” kirjutas The Times.

Film esilinastus tänavusel Sundance’i festivalil ja võitis publikuauhinna ning žürii eripreemia.

Kolmapäeval, 28. septembril kell 18 Kumu auditooriumis aset leidva seansi juhatavad sisse seikleja, antropoloog ja Amazonase Reiside reisijuht Ivo Tšetõrkin ning dokumentalist-antropoloog Terje Toomistu.

Kultuuriteemaliste filmide sarja „Kumu dokumentaal” korraldavad Kumu ja PÖFF. Sissepääs kõigile selle sarja seanssidele on prii. Sarja ava vaata https://kumu.poff.ee/.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.