"Eesti meedia on olnud alati veidi paremale poole kallutatud, sotsiaalmeedia uhuu-gruppe ei tasu uskuda."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
Avatud Ühiskonna Foorum arutleb kliimamuutuste ja rändeprobleemide teemade üle (1)
29. september 2022
Mark Nuttall. Foto: Avatud Eesti Fond

Täna, 29. septembril kell 13–17.30 toimub Tallinnas Fotografiskas XXV Avatud Ühiskonna Foorum teemal “Kliimamuutused ja ränne”, kus esinevad teiste seas Kanada sotsiaalantropoloog professor Mark Nuttall ja Eesti Vabariigi endine president Kersti Kaljulaid.

Kliimakriis võis viimastel aastatel korraks koroonapandeemia varju jääda, kuid sellest hoolimata on see jätkuvalt meie aja kõige pakilisem väljakutse. Sündmuse eesmärk on aidata kaasa kliima-, keskkonna- ja rändealase kirjaoskuse parandamisele ühiskonnas ning eelkõige anda noortele võimalus oma tuleviku osas kaasa rääkida. Kuna kliima ja ränne on omavahel tihedalt põimunud, vaatame nendele teemadele peale tervikuna. 

Peaesinejaks on Kanada sotsiaalantropoloog professor Mark Nuttall, kes on uurimistööd teinud Gröönimaal, Alaskal, Kanadas, Soomes, Šotimaal ja Walesis ning keda huvitavad muu hulgas ilmastiku ja kliima antropoloogia ja keskkonnaajalugu, keskkonnamuutused ning identiteedid ja piirialad.

Professor Mark Nutalliga vestleb Eesti Vabariigi endine president Kersti Kaljulaid ning sellele järgneb arutelu, kus lisaks Mark Nuttallile osalevad veel Euroopa Komisjoni asepresidendi Frans Timmermansi diplomaatiline vanemnõunik Anthony Agotha, ettevõtja ja jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin asutaja Triin Hertmann ning Eesti kliimaaktivist Kertu Birgit Anton. Arutelu juhib inimgeograaf ja Tallinna Tehnikaülikooli rohelise ülemineku prorektor professor Helen Sooväli-Sepping.

Foorumi teine osa keskendub noorte kliimaaktivismile. Uurime, et mis motiveerib noori globaalsetes küsimustes, nagu kliimamuutused ja ränne, midagi ette võtma ja milline aktivism võib tuua ühiskonnas muutusi. Kuidas tulla toime hirmu ja ärevusega, mis võivad ümbritseda kliima- ja rändeküsimusi ning kuidas luua positiivseid tulevikuväljavaateid. Samuti seda, kas segaste sõnumite ajastul peaks kliimaõpetus olema osa iga kooli õppekavast. Arutelu juhib laulja ja muusik Marten Kuningas.

Sündmuse ajakava leiab aadressilt: oef.org.ee/teoksil/sotsiaalne-sidusus/avatud-uhiskonna-foorumid/2022-xxv-avatud-uhiskonna-foorum

Foorumi töökeeleks on inglise keel sünkroontõlkega eesti keelde ning sündmust on võimalik Youtube’ist jälgida nii inglise keeles kui eestikeelse sünkroontõlkega.

30. septembril toimub jätkuüritusena noorte kliimakohtumine. Lisainfo ja registreerumine aadressil: mondo.org.ee/en/inspired

Avatud Ühiskonna Foorumi toimumist toetavad Euroopa Komisjon, Eesti Rahvusvahelise Arengukoostöö Keskus – ESTDEV, Euroopa Komisjoni esindus Eestis ja Kanada Suursaatkond. 

Avatud Ühiskonna Foorum on Avatud Eesti Fondi iga-aastane tippsündmus, mis toob kokku mõtlejaid Eestist ja mujalt maailmast, et arutleda avatud ühiskonna, demokraatia ja poliitikaga seotud teemadel. Tänavu korraldab sündmust Avatud Eesti Fond ühes Mondoga.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Vasak äärmus
29. sept. 2022 11:30
Marx oleks uhke.