"Eesti meedia on olnud alati veidi paremale poole kallutatud, sotsiaalmeedia uhuu-gruppe ei tasu uskuda."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
Kaitsepolitsei: oht Soome eluliselt tähtsale taristule on suurenenud, Vene turistide viisadega seotud piirangud jõustuvad keskööst (1)
29. september 2022
Foto Pixabay

Oht Soome eluliselt tähtsale taristule on suurenenud, ütles kaitsepolitsei (supo) neljapäeval avaldatud riikliku julgeoleku ülevaates.

Kaitsepolitsei hinnangul on kasvanud nii luuretegevuse kui ka mõjutamise oht. Raporti kohaselt on oht suurenenud seoses Soome NATO-ga ühinemise protsessi ja Venemaa Ukraina sõja tõttu, seda nii füüsiliselt kui ka küberkeskkonnas.

Supo hinnangul aga ei ole tõenäoline, et lähitulevikus võiks aset leida mõjutamine, mis võiks halvata elulise tähtsusega taristu. Taristu haavatavuse küsimus on tõusnud esile viimastel päevadel seoses Nord Stream gaasijuhtme leketega Läänemeres.

Soome peaminister Sanna Marin ütles kolmapäeval, et gaasijuhtmeid kahjustati tahtlikult.

Kaitsepolitsei käsitles ohte Soome elulise tähtsusega taristule ka kevadises julgeolekuülevaates. Tookord ütles kaitsepolitsei juht Antti Pelttari, et Soome taristu on hästi kaitstud. Uues raportis märgiti, et NATO liikmena hakkab Soome pakkuma suuremat huvi Vene luureteenistusele.

Lisaks Venemaa tegevusele jätkub aktiivselt ka Hiina luuretegevus.

Supo tuletab meelde, et Hiina infotehnoloogiat hankides tuleb mõelda sellele, millist infot nende seadmetega säilitatakse. Hiina seadused näevad ette, et firmadel on kohustus aidata vajaduse korral riigi julgeolekuteenistusi.

Raportis märgiti, et terrorismi oht Soomes püsib neljaastmelisel skaalal endiselt teisel astmel ehk määratlusel “tõusnud”. See tase ei ole tõusnud alates 2017. aastast, mil kaitsepolitsei selle skaala kasutusele võttis.

Soome jõustab Vene turistide viisadega seotud piirangud reede esimestel minutitel ning need jäävad jõusse kuni uue korralduseni, teatas valitsus pärast reedest istungit.

Uudisteagentuuri STT andmetel võib see samm vähendada piiriületusi 30-50 protsenti.

Piirangutes on erandeid. Näiteks saab Venemaalt Soome reisida perekondlikel ja humanitaarpõhjustel. Täpsem info edastatakse hiljem neljapäeval.

Valitsuse otsus ei vaja parlamendi heakskiitu.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Tõdemus
29. sept. 2022 11:35
Kõrgel tehnilisel tasemel organiseeritud ja läbi viidud ründed gaasijuhtmete vastu avasid tegelikult uue lehekülje maailmapoliitikas laiemalt. Usun, et siit edasi ei ole suurenenud oht mitte üksnes Soome vaid mistahes taristusele kogu maailmas ja eelkõige meretaristusele milleks on kõige erinevamad nii kohalikud kui kontinentidevahelised elektri-, side- ja internetikaablid ja torujuhtmed, milledel seni on läinud suhteliselt hästi, kuid mis nüüd peale aset leidnud taristusõja avapauku kindlasti enam nii ei jää. Nii, et valmistugem mitte enam elektrikatkestusteks vaid ka side ja internetikatkestusteks ning olgem valmis kõigeks sellega kaasnevaks, mis tähendab, et üsna kiiresti võib muutuda kogu senine arusaam meie tänasest aktiivsele kõrgtehnoloogiliste seadmete kasutamisele rajatud maailmast, kuna paradoksaalselt on see maailm ka kõigist olemasolevatest maailmadest kõige kergemini haavatav.