"Kohalik ajakirjandus peab toimima kui demokraatia tugisammas – pakkuma kohalikele elanikele põhjalikku ülevaadet valitsuskorraldusest ja majandusvõimu toimetamisest, et nad saaks kodanikena valimistel informeeritud otsuseid teha."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
Kaitseväe demineerijad leidsid Lääne-Virumaal tuhat lõhkekeha (0)
30. september 2022
Foto: Scanpix / foto on illustratiivne

“Tahtsin kontrollida vana legendi, mille kohaselt olid sellel alal Teise maailmasõja ajal sakslaste laskemoonalaod,” ütles kaitseväe demineerimiskeskuse demineerija veebel Mario Maripuu. “Hiljem, Nõukogude Liidu okupatsiooni ajal maeti sealt kokku korjatud lahingumoon maha. Mõni aeg tagasi käisin seal luurel ning tuli välja, et midagi seal alal on. Ma aga ei osanud ettegi näha, et me nii palju lõhkekehi sealt ühe päevaga leiame.”

Kaitseväe demineerijad leidsid neljapäeval Lääne-Virumaal Äntu järvede lähedal planeeritud alade puhastamise käigus tuhat lõhkekeha, vahendab BNS.

“Alustasime töödega neljapäeva hommikul poole kümne paiku ning lõpetasime kell neli. Suurem osa meie leidudest on Saksa päritolu mürsud,” rääkis Maripuu.

Puhastatud ala asub riigimaal ning kuigi matkaradu lähedal ei ole, kujutasid leitud vanad lõhkekehad endast ohtu. “Suurem osa lõhkekehi oli maa all, kuid oli ka neid, mida kattis ainult õhuke samblakiht. Lõviosa leitud mürskudest on jätkuvalt lõhkevõimelised,“ ütles Maripuu.

Ühepäevasel harjutusel osales kokku 15 demineerimisspetsialist kaitseväe demineerimiskeskusest, Scoutspataljoni pioneerirühmast ning päästeameti pommigrupi valvemeeskonnast. Demineerijad tuletavad meelde, et lõhkekeha leides ei tohi seda puudutada. Leiust tuleb minna eemale ning teavitada leiust helistades numbril 112.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.