"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Taavi Aas Universaalteenuse hind ei rahulda elanike ootusi eelseisval kütteperioodil (0)
30. september 2022
Mats Õun

Universaalteenus aitab küll kõrgeid börsitippe leevendada, kuid täna avalikustatud hind ei rahulda elanike ootusi eelseisval kütteperioodil, tõdes Riigikogu liige Taavi Aas.

“Kahjuks ei ole Vabariigi Valitsus võtnud arvesse Keskerakonna ettepanekuid kindlustada kõrge inflatsiooni tingimustes taskukohane elektrihind,” lausus Taavi Aas. “CO2 hinnakomponent, mis moodustab 55% lõpphinnast, tuleb välja võtta. Lisaks on selle arvestamine hinna kujundamises väga riskantne, sest see on kõikuv ja tõenäoliselt vaid kasvav. Seega võib juba lähiajal olla CO2 hind suurem kui see, millega arvutustes arvestatud 60 eurot tonn. Sisuliselt on CO2 komponent raha ühest taskust teise keerutamine.”

Endine majandus- ja taristuminister märgib, et eelmises valitsuses alandati Keskerakonna initsiatiivil ka võrgutasusid – kodutarbijale 0% ja ettevõtjale 50%. “Meie meetmed tähendasid hinda 12 senti kWh ja lisaks vähendas hinda võrgutasu puudumine. Nendele, kel oli keskmisest väiksem sissetulek, tuli riik appi läbi kohalike omavalitsuste ja seeläbi kujunes hinnaks 6 senti kWh,” meenutas Taavi Aas. “Samuti on kahetsusväärne, et universaalteenus ei laiene lasteaedadele, koolidele, haiglatele, hooldekodudele ja omavalitsuste allasutustele. On oht, et kütteperioodil tuleb hakata neid kas täielikult või osaliselt sulgema, koondama töötajaid ja vähendama ruumides temperatuuri. Universaalteenuse piiratus võib tähendada ka tänavate pimendamisi.”

Keskerakonna juhatusse kuuluva Taavi Aasa sõnul on kummastav, et Vabariigi Valitsus on suhtunud ükskõikselt ettevõtjate appikarjetesse. “Suuremad ettevõtted on abisaajate hulgast täiesti välja jäetud, aga ca pool töökohtadest on nendes. Elektri ja gaasi väga kõrge hinna tõttu on juba mitmed ettevõtted tegevuse lõpetanud, mis toob omakorda kaasa töötuse kasvu ja täiendava kulu riigile. Riik on läbi käibemaksu ja CO2 hinnakomponendi saanud erakorralist tulu, millega võiks ka ettevõtjaid aidata,” rääkis Taavi Aas.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.